Alles wat je wilt weten over gezond eten en eetstoornissen
Ik heb een duidelijke mening over gezond eten en een visie over hoe je kunt herstellen van je eetstoornis. Toch heb ik nog weinig inhoudelijks op mijn blog geschreven over gezond eten. Tot nu toe.
Goed bedoelde adviezen
Er is een reden waarom ik het tot nu toe niet heb gedaan. Ik word namelijk zelf een beetje gek van allerlei mensen en instanties die me vanuit alle goede bedoelingen overstelpen met informatie over wat gezond eten is. De een roept nog harder dan de ander en de onderzoeken over wat nu echt gezond is, spreken elkaar behoorlijk tegen:
Het voedingscentrum heeft de aloude vertrouwde schijf van vijf opgefrist en aangevuld en zegt dat dat gezond eten is. Maar er wordt ook beweerd dat het voedingscentrum zich behoorlijk laat beïnvloeden door de voedingsindustrie. Wat is waarheid?
Je hebt het Paleodieet met de belofte van “Wordt zo fit als de oermens” en z’n “lovers” en “haters”: een soort reconstructie van het voedingspatroon van jagers en verzamelaars uit de oertijd met vooral groenten, fruit, vlees, vis en zaden, maar geen zuivel, granen en peulvruchten (koolhydraten). Ik heb zelf geen idee hoe fit die oermens nou eigenlijk was. Who knows?
De Voedselzandloper, waarvan al meer dan 300.000 boeken zijn verkocht, waar de een mee weg loopt en waarvan de ander roept “lariekoek”.
Raw Food waarbij je alleen voedsel eet dat niet wordt verhit boven de 48 graden en dat vooral bestaat uit rauw, ongekookt voedsel als groente, (gedroogd) fruit, zaden, noten, gekiemde groente en peulvruchten. Waarover in 2007 de documentaire “Rauw” van Anneloek Sollart verscheen en in 2012 het veelbesproken vervolg “Rauwer”.
En nu op dit moment in het nieuws: Super Foods, echt gezond of geld-uit-de-zak-klopperij?
43% Nederlanders weet niet hoe gezond te eten
Dit zijn er nog maar een paar, maar er zijn nog veel meer nieuwe, oude of herleefde voedingsleren. Waarbij ik zelf alleen nog maar kijk naar manieren van eten die je echt je hele leven vol zou kunnen houden en niet een of ander (tijdelijk) dieet. Kun je nagaan als ik die er ook nog bij zou betrekken. Je raakt dus algauw het spoor bijster. Niet zo gek dus dat 41% van de Nederlanders wel gezonder wil eten, maar dat 43% niet weet hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.
Ga ik daar nog wat aan toevoegen?
Toevoegen ga ik niet, ik ga wel de komende maanden meer over gezonde (en lekkere) voeding schrijven in relatie tot eetstoornissen als boulimia en eetbuistoornis. Ik help graag door de dingen weer simpel en overzichtelijk te maken. Zodat het ook praktisch wordt, het te doen is en je het ook echt kunt gaan gebruiken. Niet alleen een korte periode, maar gewoon altijd. Behapbaar is misschien wel een aardig woord daarvoor.
Maar voor dat ik dat ga doen, heb ik een vraag aan jou. Ik ben heel benieuwd wat jij nou wilt weten over gezond eten: wat jouw vragen zijn, waar je twijfels of angsten liggen, of je informatie wilt hebben of recepten? Kortom, ik ben benieuwd waar jij behoefte aan hebt en waar niet. Dus deel je mening en de komende maanden ga ik de vragen die jij hierover hebt integreren in mijn blogs over gezond eten bij herstel van eetstoornissen.
Gerelateerde blogs
- Hoe ga je om met sociale druk op eten als je een eetstoornis hebt?
- Hoe overleef je de zomer met een eetstoornis?
- De vicieuze cirkel van boulimia
- Boeken over gezond en lekker eten
- De 3 belangrijkste inzichten die mij van mijn boulimia afhielpen
Wat wil jij weten over gezond eten?
1. Wat is jouw grootste frustratie met betrekking tot eten?
2. Wat wil jij weten over voeding?
(bijvoorbeeld welke voedingsmiddelen, hoeveel je nodig hebt, wanneer of hoe vaak je het beste kunt eten, welke tussendoortjes, gezonde of lekkere recepten of misschien iets heel anders ……..).
3. Welke voedingsmiddelen wil je liever niet eten omdat je er angst of weerstand tegen hebt?
4. Welke situaties rondom eten vind je lastig?
(bijvoorbeeld in gezelschap eten, naar een feestje gaan, uit eten gaan, bij andere mensen eten, omgaan met traktaties, etc.)
5. Wat vind je verder nog belangrijk?
13 thoughts on “Alles wat je wilt weten over gezond eten en eetstoornissen”