Diner recepten

Vegetarische pilav

Couscous fetaEen eenvoudig, snel klaar, maar o zo lekker recept. Als je tijd hebt kun je zelf de kruidenpasta maken, maar ik maak in dit recept gebruik van een kant-en-klaar potje met pure voorbereide kruidenpasta.

Nodig voor 4 personen

  • 300 gram couscous
  • ongeveer 400-500 ml water
  • 2 kleine courgettes (ik snijd altijd overdwars in vieren en dan in plakjes)
  • 2 kleine aubergines (in blokjes)
  • 1-2 kleine uien (gesnipperd)
  • 2 paprika’s (rood en groen) in reepjes
  • 1 blik kikkererwten
  • 2 handjes rozijnen of abrikozen (in stukjes)
  • 3 eetlepels Pataks currypasta (te koop bij meeste supermarkten).
  • Olijfolie
  • (eventueel nog wat geiten of schapenfeta)

 Bereiden

  • Fruit de ui in een scheutje olijfolie in een grote (wok)pan
  • Roer er na 2 minuten 2 eetlepels currypasta door en roer goed door
  • Voeg de overige groenten toe en laat langzaam gaar worden
  • Zet intussen een waterkoker met water op
  • Doe de couscous in een ruime schaal
  • Gooi het kokende water over de couscous en roer er tegelijkertijd 1 eetlepel currypasta door. Laat de couscous een paar minuten wellen. Als het nog te droog is, doe er dan nog wat water bij. Te nat is niet zo erg, want straks gooi je het toch bij de groenten.
  • Als de groenten gaar zijn, voeg dan de kikkererwten toen en het couscous-currymengsel.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe (en eventueel nog wat currypasta).
  • En als je het lekker vindt nog wat verkruimelde schapen of geitenfeta.

 

Oosterse pindasoep

Pindasoep ingredienten

Ik maak deze soep altijd voor een groot gezelschap of voor een paar dagen. De soep wordt eigenlijk met de dag steeds lekkerder. Dus houd je vooral niet in qua hoeveelheden.

Nodig voor een grote pan pindasoep

  • Pot pindakaas met noten (grote pot)
  • 200-300 gram tauge
  • Een bosje bosui (snijd deze laatste in dunne reepjes)
  • 1 struik bleekselderij in stukjes
  • 2-3 paprika’s in reepjes
  • 2 courgettes in plakjes
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1-2 aardappels in plakjes
  • 5 teentjes knoflook (in plakjes of fijngesneden)
  • 4 cm gemberwortel (fijngesneden)
  • 1-2 rode pepers (in kleine stukjes gesneden)
  • 3 eetlepels (vers) gemalen komijn (djinten)
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 bouillonblokjes (ik heb meestal kruidenbouillon, maar kippenbouillon is ook lekker)
  • 1 liter water
  • blikje kokosmelk
  • bakje rivierkreeftjes of gerookte kipfilet (deze laatste in stukjes snijden)
  • peper en zout (eventueel tabasco)
  • staafmixer

Bereiden (30 minuten)

  • Fruit de ui 1 minuut in de olijfolie
  • Voeg dan de kleingesneden rode peper, komijn (djinten) en fijngesneden knoflook en gember toe.
  • Blijf een paar minuten roeren zodat het begint te geuren.
  • Voeg dan de bleekselderij, paprika, courgette en aardappel toe en blijf roeren totdat ook de smaak hierdoorheen begint te trekken. Zo’n 5 minuten.
  • Voeg dan de liter water + 2 bouillonblokjes toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur zachter en laat langzaam doorkoken tot de groenten gaar zijn.
  • Voeg de kokosmelk toe en haal de pan van het vuur.
  • Pureer nu alle ingrediënten met de staafmixer. Voeg dan de pindakaas toe terwijl je met de staafmixer blijft pureren. Ik gebruik zelf meestal zo’n ¾ pot pindakaas, maar naar behoefte kun je iets meer of iets minder gebruiken.
  • Proef de soep en voeg naar behoefte peper, zout of wat tabasco toe.
  • Zet dan een aantal borden klaar.
  • Leg onderin de borden wat taugé en daarop wat rivierkreeftjes of stukjes gerookte kipfilet.
  • Giet in elk bord wat soeplepels pindasoep en garneer met de reepjes bosui.
  • Heerlijk met grof gesneden brood erbij.

 

Meer recepten?