De 3 belangrijkste inzichten die mij van mijn boulimia af hielpen
Tijdens de ontwikkeling van mijn programma voor mensen met eetbuien en boulimia spreek ik een 17-jarig meisje met boulimia. Ze heeft al drie jaar eetbuien waar ze maar niet vanaf komt. Gelukkig heeft ze hulp van een therapeut. Na afloop van ons gesprek, beloof ik haar de belangrijkste tips en inzichten te mailen die mij hielpen van mijn eetverslaving af te komen. En waarom deze dan ook niet met jou delen. Dus bij deze!
.
1. De prijs werd te hoog
Ik had me al heel vaak voorgenomen om alleen nog maar gezond en niet te veel te eten en om niet meer over te geven. Helaas liep dat keer op keer op een teleurstelling uit. Dan vrat ik toch weer wél die pondzakken drop, ging ’s avonds laat toch naar de snackbar om een partij megamarsen te kopen of ging na een heerlijk etentje zo snel mogelijk naar huis om alles er weer uit te gooien. Het zat ‘m dus niet in de goede voornemens. Wat mij in beweging kreeg was dat ik me écht bewust werd van de nadelen van mijn eetverslaving:
- Zorgen over mijn gebit en slokdarm (dat maagzuur is niet ongevaarlijk).
- Zorgen over mijn ogen (gesprongen adertjes, opgezette ogen en vragen van mensen hierover).
- Me uitgeput en ongelukkig voelen na een vreet- en spuugbui en moe van het mezelf mooier voordoen dan ik eigenlijk was.
- Het stiekeme gedoe (want hoe zorg je dat je kunt vreten of spugen zonder dat je huisgenoten er iets van merken) en het gevoel dat ik niet eerlijk was en dus elk moment door de mand kon vallen.
- Het gevoel van eenzaamheid: alsof ik in een coconnetje zat, afgesloten van de rest van de wereld.
- Hele dagen bezig zijn met (het plannen van) eten of juist niet eten en daardoor niet kunnen genieten.
Kortom, ik was er klaar mee.
.
2. Normaal eten, hoe doe je dat?
Ondanks dat ik ontzettend veel wist over calorieën, soorten diëten, lekker koken, was ik eerlijk gezegd helemaal het spoor bijster van hoeveel een normaal mens nou moest eten. Ik at altijd al bergen groenten (vind ik nog erg lekker ook), maar was panisch voor vet eten (glimmend vette dingen, alleen de geur al). Mijn ontbijt was (zelfs in mijn slechtste tijden) gelukkig altijd super goed, maar ik kon rustig heel weinig eten als lunch of alleen maar groente eten ’s avonds. Of opeens weer helemaal doorslaan met machtige toetjes (drie-in-de-pan en dan alle drie voor mij). Toen ik eenmaal had besloten om mijn leven om te gooien, ben ik gaan uitzoeken wat je nou werkelijk nodig hebt om je gezond en fit te kunnen voelen. Een eye-opener.
Ik ben zelf terecht gekomen bij de Weight Watchers* waar ik zo’n twee maanden naartoe ben geweest. Ik kwam erachter dat ik te weinig at (vooral vetten) en daardoor essentiële voedingstoffen miste. En dat je lijf in een soort overlevingsstand gaat op het moment dat je te weinig binnenkrijgt (en als je daarna weer meer gaat eten sneller aankomt – het bekende jojo-effect). Toen ik me ging houden aan wat ik wel mocht eten (dus meer), viel ik toch af. En dat terwijl ik altijd dacht dat ik minder moest eten.
Na de periode bij de Weight Watchers wist ik dus hoe ik normaal moest eten. En toen heb ik gelijk het besluit voor mezelf genomen dat ik nooit meer op dieet zou gaan en ging eten wat ik zelf wilde eten. Dat is inmiddels dik twintig jaar geleden. En ik ben al die jaren min of meer op een gelijk gewicht gebleven. Ik ben slank en voel me fit, gezond en sterk.
.
Het belangrijkste waar ik me (nog steeds) aan hou
- Ik eet 3x daags een volwaardige en lekkere maaltijd en heb daardoor minder behoefte aan snacks en tussendoortjes. Voor mij is dat ’s ochtends muesli met yoghurt en fruit, ’s middags vier boterhammen, ’s avonds lekker veel groente met gewoon vlees/vis/vegetarisch en iets van couscous/pasta/aardappel/etc.
- Ik geloof niet in diëten en zeker niet die waar je bepaalde voedingsstoffen achterwege laat (koolhydraatvrij e.d.). Ik houd me gewoon aan de basis van de aloude schijf van vijf. Ik merk dat mijn eetpatroon dan stabieler is en ik dan geen behoefte heb aan rare dingen.
- Ik eet zoveel mogelijk volwaardige, weinig bewerkte producten (puur fruit, groente, e.d.). Dat smaakt lekkerder en is volgens mij gezonder.
- Ik mag eten waar ik zin in heb en net zoveel als ik werkelijk wil. Doordat het mag, heb ik vaak niet eens zo veel behoefte aan veel (maar het mag wel).
- Ik mag laten liggen of weigeren waar ik geen trek meer in heb: een hap taart en geen trek meer in de rest? Gewoon laten liggen (of je het nu in de prullenbak of de wc gooit, dat maakt toch niet uit). Geen sociale verplichtingen. Het is mijn lijf en leven.
*Voor mij was Weightwatchers toen handig, maar je kunt natuurlijk zelf ook op zoek gaan naar andere wegen. In mijn eigen boek vind je trouwens ook handige informatie die je helpt een evenwichtig eetpatroon te ontwikkelen en af te komen van dwanggedachtes, angsten en vooroordelen rondom eten en gewicht.
.
3. Durven dromen van een toekomst zonder eetstoornis
Je hebt zo’n mooi boekje van Ben Tigchelaar: Dromen – Durven – Doen.
Voor het overwinnen van mijn eetverslaving werkte het net een beetje anders. Het begon met “durven dromen”.
Durven dromen van een toekomst zonder eetverslaving. Durven denken dat het toch zou kunnen. Durven dromen hoe dat er dan uit zou zien. Durven denken aan de vrijheid en ontspanning die dat zou geven. Hoeveel tijd ik dan zou hebben voor nieuwe dingen, bestaande en nieuwe mensen. Hoe gezond en fit ik me dan zou voelen. In contact met mezelf en met anderen.
Dit was het doel waar ik uiteindelijk voor koos en voor wilde gaan. En ook al viel ik onderweg naar dat doel af en toe nog eens terug, ik bleef uitgaan van dit doel. En gelukkig is het me gelukt. Vooral ook dankzij het toekomstbeeld dat ik voor mezelf had durven dromen. Meer over hoe je doelen stelt, lees je hier.
.
Mijn belangrijkste inzichten waren dus:
- Ik werd me bewust dat de nadelen van mijn eetstoornis te groot waren. Dit wilde ik echt niet meer.
- Ik heb opnieuw leren eten.
- Ik heb durven dromen van een toekomst zonder eetstoornis en deze droom heeft me tijdens mijn weg naar bevrijding op koers gehouden.
.
Geef je reactie
Wat zijn jouw inzichten, ervaringen en waar worstel jij op dit moment mee? Deel het hier onder.
36 thoughts on “De 3 belangrijkste inzichten die mij van mijn boulimia af hielpen”