Eetbuistoornis (BED)

Eetbuistoornis of binge eating disorder (BED) is een zeer veel voorkomende eetstoornis. De inschatting is dat in Nederland maar liefst 180.000 mannen en vrouwen worstelen met en ongelukkig zijn door hun eetbuistoornis. Als je eetbuistoornis (binge eating disorder) hebt, heb je last van onbeheersbare eetbuien. Vaak twijfel je of je nu echt een probleem hebt of dat iedereen dit soort eetbuien heeft. Maar tegelijkertijd schaam je je hier zo over dat je er met niemand over durft te praten. Hoe weet je nu echt of je een eetbuistoornis hebt?

 

Meestal heb je zelf al een vermoeden

Vaak weet je ergens diep van binnen al wel of je op een gezonde manier met eten om gaat of dat je een beetje “vreemd” doet met eten. Je bent waarschijnlijk ook niet voor niets op deze website terecht gekomen. Maar wil je duidelijkheid hebben of jouw gedrag rondom eten en gewicht nu normaal is, lees dan hieronder wat de kenmerken van eetbuistoornis (binge eating disorder) zijn, hoe vaak het voor komt en hoe en of je er weer af kunt komen. Voor een officiële diagnose ga je natuurlijk naar een arts.

 

Kenmerken van eetbuistoornis (binge eating disorder, BED)*

  • Je hebt wekelijks, dagelijks of meerdere malen per dag last van onbeheersbare eetbuien: je eet vaak in korte tijd, grote hoeveelheden voedsel, snoep of snacks. Soms haal je alle kastjes of zelfs de vriezer leeg om te kunnen blijven eten of gaat speciaal hiervoor eten kopen. Vaak eet je door totdat je maag voor je gevoel bijna op barsten staat. Tijdens deze eetbuien ben je de controle over jezelf kwijt.
  • Kenmerken van onbeheersbare eetbuien zijn:
    • Je eet vaak veel sneller dan normaal
    • Je eet door totdat je een onaangenaam vol gevoel hebt
    • Je eet alleen of in het geheim uit schaamte over de grote hoeveelheden die je eet
    • Na de eetbui walgt je van jezelf, je voelt jezelf schuldig of somber
  • Je lijdt onder het hebben van je eetbuien
  • De eetbuien worden niet gecompenseerd zoals bij boulimia nervosa
  • Je hebt hier al meer dan drie maanden last van

*Volgens de DSM-5 richtlijnen maar dan vertaald in mijn woorden.

 

Aanvullende kenmerken

Wat aan dit overzicht naar mijn idee nog ontbreekt zijn:

  • dat je vaak niet zo positief denkt over jezelf en je lichaam
  • dat je je zorgen maakt en ongelukkig voelt over je gewicht en over dat je steeds zwaarder en dikker wordt.
  • dat je naast eetbuien ook wel degelijk compenseert door periodes (streng) te lijnen of een dieet te volgen om te zorgen dat je afvalt. Vaak val je na een periode van (veel) afvallen terug in je oude eetpatroon en eetbuien en komt dan weer aan.

 

Hoe vaak komt eetbuistoornis (binge eating disorder) voor?

In Nederland heeft 1% van de mensen last van eetbuistoornis (binge eating disorder). 1% lijkt misschien weinig, maar dat zijn wel 180.000 mensen. Hiermee komt eetbuistoornis (binge eating disorder) in de lijst van veel voorkomende aandoeningen in Nederland (100.000 tot 300.000 mensen die een aandoening hebben).

De verhouding man/vrouw is bij eetbuistoornis anders dan bij anorexia of boulimia nervosa: 40% van de mensen met eetbuistoornis is man en 60% is vrouw (Bron: Weltzin e.a. 2005). De werkelijke cijfers liggen wellicht nog anders want voor mannen is het vaak lastiger om met een eetstoornis naar buiten te komen dan voor vrouwen en ook huisartsen houden er minder rekening mee dat mannen net zo goed als vrouwen een eetstoornis kunnen hebben. Er zijn dus ook publicaties waarin uitgegaan wordt van een 50/50 verdeling man/vrouw.

Net als bij boulimia houden heel veel mensen die lijden aan eetbuistoornis hun probleem geheim. Vaak schaam je je zo erg voor jezelf en je eetbuien dat je je vaak terugtrekt en geen hulp zoekt. Helaas zorgt dit er helaas ook voor dat je dan in de vicieuze cirkel blijft hangen van eetbuien – schaamte/walging – naar voelen – eetbuien omdat eetbuien je helpen verdoven.

 

Wat is de kritische leeftijd voor eetbuistoornis (binge eating disorder)?

Er is geen specifieke informatie bekend over wat de meest kritische leeftijd is voor het hebben van eetbuistoornis (binge eating disorder). Net als bij andere eetstoornissen, ligt het begin vaak in de puberleeftijd (15-19 jaar). Maar ook op andere leeftijden is het mogelijk om een eetstoornis te ontwikkelen.

Recent onderzoek toont zelfs aan dat eetstoornissen als boulimia en de eetbuistoornis ook verrassend vaak voorkomen bij vrouwen van middelbare leeftijd (Bron: Mangweth-Matzek e.a. 2014; Micali, N. e.a., 2017).

Vaak denken mensen dat een eetstoornis alleen maar voorkomt bij jongeren, waardoor het taboe om er op oudere leeftijd mee naar buiten te komen, alleen maar groter wordt.

 

Wat zijn de lichamelijke risico’s van eetbuistoornis (binge eating disorder)?

  • Buikpijn, een opgeblazen gevoel, maagkrampen en maagpijn door de grote hoeveelheden eten in je maag met het gevaar van maagscheuring of maagbloeding.
  • Je stofwisseling, je hormoonhuishouding en je gevoel van verzadiging kunnen ontregeld raken.
  • Matig tot ernstig overgewicht (obesitas) en daardoor een verhoogd risico op hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en andere ziekten.
  • Als je ernstig overgewicht hebt, word je ook sterk belemmerd in je dagelijks leven doordat o.a. je sneller moe bent, bewegen veel energie kost, je slechter slaapt en je lichaam je bij sommige activiteiten enorm in de weg zit.

De meeste lichamelijke klachten verdwijnen wanneer je weer normaal gaat eten en op een gezond gewicht komt. Dit kan uiteraard enige tijd duren.

 

Psychische en financiële problemen bij eetbuistoornis (binge eating disorder)

Naast lichamelijke klachten, heb je als je een eetbuistoornis hebt, heel vaak last van psychische en andere problemen, zoals:

  • Depressiviteit en stemmingswisselingen
  • Enorme schaamte en walging van jezelf en je (stiekeme) onbeheersbare eetbuien
  • Gebrek aan zelfvertrouwen, jezelf niet de moeite waard vinden
  • Dat jouw hele dag beheerst wordt door je gewicht en eten waardoor je niet toekomt aan sociale contacten, nieuwe ervaringen en je eigen ontwikkeling.
  • Steeds verder gaande sociale isolatie: je hebt steeds minder contact met anderen en trekt je steeds meer terug.
  • Financiële problemen: de kosten van eetbuien kunnen behoorlijk oplopen en soms worden de psychische en lichamelijke klachten zo ernstig dat je niet meer kunt werken en dus geen inkomen meer hebt.

Tijdens behandeling horen ook deze problemen meegenomen te worden om volledig te kunnen herstellen.

 

Wat zijn de genezingskansen voor mensen met eetbuistoornis (binge eating disorder, BED)?

Genezen van je eetbuistoornis is mogelijk. Er zijn helaas echter op dit moment geen gegevens beschikbaar van de herstelpercentages als je een eetbuistoornis (binge eating disorder) hebt.

 

Wanneer ben je hersteld van eetbuistoornis (binge eating disorder, BED)?

Volgens de officiële DSM-5 richtlijnen ben je hersteld als je ruim drie maanden geen eetbuien meer hebt (of minder dan 1 per week waarbij deze niet meer onbeheersbaar is) en je dus ook geen druk meer ervaart van het lijden hieronder.

Voor mij zou hier nog bij horen dat:

  • je gewicht en je lichaamsbeleving niet meer allesbepalend zijn over hoe je je voelt over jezelf.
  • je goed voor jezelf en je lichaam zorgt door o.a. regelmatig, voldoende, volwaardig en lekker te eten.
  • je je energie richt op datgene wat je werkelijk wilt in jouw leven: zowel op sociaal gebied als op het gebied van werken, studeren, reizen, etc.

 

Hoe kun je herstellen van eetbuistoornis (binge eating disorder, BED)?

Startsessie Vrij van EetstoornisHerstellen van je eetbuistoornis is mogelijk. Heb je hierbij hulp nodig? Boek dan een startsessie en zet de eerste stap naar vrijheid en een leven zonder eetbuien. Krijg inzicht waar je eetbuien vandaan komen, hoop en vertrouwen dat je volledig kunt herstellen en ontdek welke stappen jou helpen om normaal te kunnen eten en genieten van het leven. Lees meer.

 

.

 

Download direct button

Direct aan de slag met je eetbuien? Download dan gratis het e-boek “Eerste Hulp Set bij Eetbuien”.

 

Meer weten?