Leven zonder eetstoornis – Fake it till you make it
Gek kun je af en toe worden van jezelf en je eetstoornis. Iedere dag weer dat gevecht met jezelf, je gedachten en eten. Doodvermoeiend en super frustrerend als het maar niet lukt uit de vicieuze cirkel van je eetstoornis te komen. Benader het eens van de andere kant. Start met leven alsof je geen eetstoornis hebt, oftewel: ‘Fake it till you make it‘.
.
Fake it till you make it
Ik keek de uitzending Floortje Dessing bij College Tour nog eens terug. Wat een feest. Ik geniet van haar bevlogenheid, reisverhalen en oprechte eerlijkheid in alles wat ze doet en zegt. Twan Huijs vroeg tijdens College Tour hoe ze zo ver gekomen was in haar leven en haar ontwapende antwoord was: “Ga voor wat je wilt. Straal zelfvertrouwen uit en fake it till you make it”. Ik realiseerde me gelijk hoezeer dit ook geldt als je van je eetstoornis af wilt komen.
Floortje kon veel dingen niet, maar wist wel wat ze wilde en waar ze enthousiast van werd. Wilde als kind zo graag naar het buitenland, dat ze verzon dat ze kon fluitspelen zodat ze naar een talentenconcours in Engeland mocht. Dat ze daar uiteindelijk niet meer mocht dan triangel spelen, deerde haar niet. Ze was wel in Engeland en daar ging het haar om.
Of ze leverde gewoon een kunstwerk van haar zus in bij de Hogeschool voor de Kunsten om aangenomen te worden. Maar wel in de wetenschap dat ze het daarna zelf moest waarmaken (wat ook lukte). Ze stapte zonder blikken of blozen over van radio-werk naar tv-presentator. Niet omdat ze dat al kon, of dat het persé bij haar paste om voor de camera te staan, maar omdat ze dat wilde. Zo ontwikkelde ze ook haar eigen kledingwinkel, het duurzame jeansmerk Kuyichi en begon haar eigen uitgeverij en productiebedrijf
Dat is ‘fake it till you make it’. Als je iets wilt, ga er dan voor, doe desnoods net alsof je iets al kunt en doe er vervolgens alles aan om er een succes van te maken.
Start to live a recovered life
Ook professor Beth Hartman McGilley, specialist op het gebied van eetstoornissen, sprak tijdens een eetstoorniscongres van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen, vergelijkbare woorden: ‘Begin te leven alsof je geen eetstoornis hebt’. Los van de symptomen van je eetstoornis.
Het mooie van hoe Beth Hartman het zegt, is de onvoorwaardelijkheid. Je hoeft niet perfect of hersteld te zijn om met je nieuwe leven te beginnen. Gekker nog, dit doen is vaak juist het begin van herstel. Omdat je hiermee je ‘gezonde verstand’ of ‘gezonde zelf’ meer ruimte geeft dan je ‘eetstoornisdeel’.
Start met de dingen die je zou willen doen als je geen eetstoornis zou hebben, is ook waar ik in geloof. Naast of als begin van je herstel. Bijvoorbeeld vaker met vrienden afspreken, naar film of theater gaan, iets leuks kopen voor jezelf, de kamer restylen, sporten, reizen of je eindelijk inschrijven voor die workshop (dans, zang, kunst, taal, klussen, etc.) die je al tijden op je lijstje hebt staan.
Hoe meer aandacht je besteedt aan de dingen die je werkelijk wilt, hoe beter deze ook zullen gaan en hoe meer deze dingen ook zullen voorkomen in je leven. Zo verdwijnen de dingen die je niet meer wilt steeds meer uit je systeem.
Fake it till you make it? Hoe dan?
Hoe kom je er nu voor jezelf achter wat je zou moeten ‘faken’? Deze vragen kunnen je hierbij helpen.
Stel je voor dat je geen eetprobleem of eetstoornis zou hebben?
- Welke leuke, gekke of interessante dingen zou je direct willen doen als je helemaal vrij zou zijn?
- Waar wil jij dan zijn en met wie?
- Waar word jij enthousiast of blij van?
- Wat voor soort werk, studie of bezigheden wil je doen?
- Wat zou je willen leren, ontwikkelen, ondernemen?
- Wat zijn de dingen die je nu niet durft, maar die je zo graag wel zou willen doen?
- Welke leuke dingen, reizen, events, ontmoetingen wil jij meemaken?
- Etc.
Kies één ding uit (TIP: kies het leukste) om mee te starten (liefst vandaag al). Probeer je nieuwe gedrag uit, imiteer eventueel andere mensen die goed zijn in wat jij wilt kunnen, glimlach regelmatig om jezelf, straal vertrouwen uit (zelfs als je je van binnen onzeker voelt) en doe net alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is en jij dit altijd al zo doet. Fake it till you make it.
Ik ben heel benieuwd wat jij gaat ‘faken’ de komende tijd. Leuk als je het deelt in het reactieveld hieronder.
Dit artikel verscheen in maart 2016 en is op 30.3.2023 bijgewerkt.
28 thoughts on “Leven zonder eetstoornis – Fake it till you make it”