13 mei

Leuk al die tips, maar ze werken toch niet

Tips-eetbuien-werken-niet-vrij-van-eetstoornis“M’n eetbui uitstellen, afleiding zoeken, wel suiker, geen suiker, mindfulness, m’n gedachtes uitdagen, ..…. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het al geprobeerd. Leuk hoor al die tips, maar ze werken niet bij mij. Ik heb nog steeds eetbuien. Kun jij me helpen?”

Mijn antwoord is: “JA, ik kan je helpen.”

 

Allereerst is het natuurlijk ontzettend balen als je probeert van je eetbuien af te komen en het lukt niet. Ja, misschien lukt het even: een dag, een week, soms twee weken. Maar op een dag gaat het dan toch weer mis. Dan kan de moed je behoorlijk in de schoenen zakken en kun je soms denken “Het gaat me nooit lukken” Ik ken de frustratie, de onmacht, het gevoel van falen en de teleurstelling als geen ander. Waarom werkt het bij jou niet en wat kun je eraan doen? Ik geef je graag de antwoorden. In de vorm van een paar tips die zeker werken.

 

Tip 1. Relax. Je bent goed bezig!

Allereerst een compliment. Dat je steeds opnieuw zoekt naar een oplossing is al een loffelijk streven. Niets doen werkt zeker niet. Jouw proactieve zoektocht naar alternatieven is al een super stap in de goede richting.

 

Tip 2. Alle begin is moeilijk

Als je iets voor de allereerste keer doet, dan is het logisch dat het nog niet allemaal gesmeerd loopt. Wees mild voor jezelf en probeer het nog eens.

 

Tip 3. Mislukken kan niet

Je kunt niet mislukken. Je hebt iets uitgeprobeerd en dat had blijkbaar nog niet het juiste effect. Thats’ all. Als een actie niet oplevert wat je had gehoopt of verwacht, betekent dat niet dat je gefaald hebt. Het geeft alleen informatie dat deze stap nog niet het juiste effect had.

 

Tip 4. 1x Proberen werkt niet – 21x wel

Heel vaak proberen we een nieuwe methode maar 1x uit. Heeft de methode niet het gewenste resultaat, dan trekken we al snel de conclusie dat deze niet werkt. Je wilt het liefst gelijk resultaat, de ultieme oplossing en als het dan niet werkt laat je gelijk de methode varen. Op naar de volgende tip, de volgende therapie of het volgende zelfhulpboek.

Naast dat dit switchen je heel onrustig maakt, is het ook niet effectief om iets maar 1x uit te proberen. Onderzoek wijst namelijk uit dat je iets 21x gedaan moet hebben, wil het een nieuwe gewoonte worden. Het kost nu eenmaal tijd voordat nieuwe gewoontes een voorkeurspad krijgen binnen je hersenen. Zeker als het gaat om flink ingesleten gewoontes als ‘eetbuien’. Als kind kon je ook niet in 1x lopen of fietsen of rekenen. Waarom zou je dat nu dan wel kunnen?

Dus geef nieuwe methodes en jezelf de kans. Niet 1x, maar 21x. Zo vergroot je de kans op succes.

 

Tip 5. Niet het gewenste effect? Ga op onderzoek

Onderzoek waarom iets wel of niet werkt. Dit helpt je vaak veel verder dan de methode gelijk los te laten.

  • Wat van de tip werkt wel? Dat wil je in ieder geval houden.
  • Wat werkte niet? Zoek hier een oplossing voor.
    • Niet alle stappen gevolgd? Probeer het nog een keer, maar nu alle stappen.
    • Was het niet het juiste moment voor deze actie? Kijk of een ander tijdstip of een andere volgorde wel werkt. Of misschien heb je wel meer tijd nodig voor deze methode.
    • Was de stap te groot? Welke kleinere stap zou je kunnen zetten?
    • Was er iets in de methode niet naar je zin? Bedenk voor dat onderdeel alternatieven die hetzelfde resultaat op kunnen leveren.
    • Je kunt ook leren van anderen door te kijken of vragen hoe deze de methode hebben toegepast.

 

Yes, you can!

Volg je deze tips, dan zul je merken dat veel methodes en tips wel degelijk effect hebben en dat je door te oefenen steeds verder komt. Je krijgt hierdoor steeds meer grip en ook nog eens een beter gevoel over jezelf. Omdat je het dus uiteindelijk wel blijkt te kunnen.

Ik zie dagelijks in de praktijk hoe dit werkt.

Cliënten die vaker een oefening of techniek uitproberen, zijn eerder van hun eetbuien af dan cliënten die het bij 1x proberen laten.

Ook op andere vlakken zie ik dat dit werkt. M’n lief is artiest en studeert regelmatig een nieuw nummer in. Ik zie en hoor hem dan ploeteren. Om de juiste gitaarakkoorden in zijn vingers te krijgen, de songteksten uit z’n hoofd te leren en dan ook nog eens met gevoel te zingen. Petje af voor zijn doorzettingsvermogen. Want hij doet daar niet 21x over, maar misschien wel 100x. Steeds onderzoeken waarom het nog niet lukt, steeds bijstellen, de akkoorden een toon hoger of lager pakken. Nog een keer naar de versie van een andere artiest luisteren. En weer proberen. Totdat het lukt en hij het uit zijn hoofd en met gevoel kan zingen, spelen en performen.

 

Gerelateerde blogs

 

Welke methode of tip geef jij nog een kans?

Kijk eens naar de methodes of tips die jij al geprobeerd hebt en kies er eentje uit die je nog eens wilt uitproberen, oefenen en bijstellen. Je kunt ook een tip uit het e-boek ‘Eerste Hulp Set bij Eetbuien’ uitproberen. Pas hierbij de tips toe uit deze blog en deel je ervaring in het reactieveld hieronder. Welke tip ga jij uitproberen?

 

9 thoughts on “Leuk al die tips, maar ze werken toch niet

  1. Hoi Charlie, momenteel zit ik in een dip en ben ik niet echt lief voor mijzelf. Toch blijf ik trouw lezen, maar het komt nu even niet binnen... Ik merk ook dat ik er niet echt tijd voor maak en dat ik al het andere wat 'wel moet' als prioriteit stel. Hiervoor maak ik ruimte vrij in mijn hoofd, maar niet voor mijzelf... Misschien is dit een begin, tenslotte schrijf ik nu wel om mijzelf te helpen, hiervoor maak ik nu tijd vrij. Fijn om mij dit te realiseren, dat voelt goed! Voor nu on ieder geval... Hoe het morgen zal zijn weet ik niet, maar dit moment is winst. Welterusten Charlie en iedereen. Het gaat alweer iets beter met mij, bedankt dat je er bent! Liefs Marieke
    • Hi Marieke, zo is het. Je leest, je reageert dus je bent ermee bezig en maakt ruimte voor jezelf. Ga er maar vanuit dat dat doorwerkt. Zowel bewust als onbewust. En misschien ook wel mooi om, zoals jezelf schrijft, het klein te houden. Steeds kijkend hoe je vandaag, op dit moment, goed voor jezelf kunt zorgen. Want eigenlijk is het NU het enige moment dat je kunt kiezen. En ook dat is een proces.
  2. Wat een mooie blog om te lezen over doorzetten. Hoe vaak ben ik begonnen aan herstel en ging het mis ik weet het niet, wat ik wel weet is dat door elke keer na niet lukken toch weer door te zetten het steeds beter gaat. Ik ben helaas nog steeds af en toe te veeleisend en te streng voor/tegen mezelf en moet nog wel eens terug geroepen worden. Ik kan het, mag ook trots zijn en gelukkig gaat dat steeds beter en ga ik steeds meer genieten van m'n leven! Proberen is leren en mislukkingen zijn er niet, en misstappen zijn momenten van herinnering hoe het was en hoe ver je nu bent gekomen. Dit zei laatst iemand tegen mij en ja het is zo, ik ben van ver gekomen door door te zetten en regelmatig op nieuw te beginnen en dat is goed om soms weer even bij stil te staan.
  3. Wat leuk om ineens op deze manier over mijn doorzettingsvermogen te lezen! Het klopt ik speel denk ik zelfs wel 500 x een nummer zodat het helemaal in mijn systeem gaat zitten. Het fijne hiervan is dat ik dan niet meer hoef na te denken hoe ik iets moet spelen en me volledig kan concentreren op wat er gebeurt en mijn aandacht bij de mensen kan hebben. Het is net als bij leren fietsen dan stop je gelukkig ook niet na 1 of 2x vallen. Heel veel succes allemaal en een fijne dag!
    • Leuk - dat zijn nog eens vlieguren. 500x legt de lat gelijk wel heel erg hoog. Waarschijnlijk heb je dan wel na 21x het idee dat je met het goede bezig bent en dat je voortgang boekt. En dan zijn die 479x daarna geen opgaaf meer, maar een vanzelfsprekendheid die ertoe leiden dat je specialist wordt. Zodat je altijd en overal een nummer kunt spelen.
  4. Ha Charlie, Herkenbaar hoor. Als je veel tips krijgt en alles wilt toepassen dan vraag je teveel van jezelf. Als mensen willen beginnen met yogaoefeningen thuis, zeg ik altijd dat het maximaal 2 minuten per dag mag. Op een vast tijdstip, net als tanden poetsen. Door de drempel laag te maken kan het lukken om het vol te houden. Als dat 40 dagen lukt is er een gewoonte. Die mag je dan langzaam uitbreiden. De stap moet zó klein zijn, dat het leuk blijft. Dus niet van 2 min. naar 15, maar naar 3 of 5. Dat merk je nauwelijks. Succes allemaal! Een kleine verandering maakt na een tijdje een groot verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *