Emoties en onrust trigger voor eetbuien. Ontdek wat je eraan kunt doen.
Onrust giert door je lijf, 1.001 gedachtes buitelen door je hoofd, ingewikkelde emoties die je bekruipen. En daar bovenop komt dan ook nog eens eetbuidrang. Het enige dat je wilt is RUST. Rust in je kop. Rust in je lijf. Laat maar komen die eetbui. Dan ben je het even allemaal kwijt.
Emoties en onrust zijn de grootste eetbui triggers. Wat kun je eraan doen?
Emoties komen niet zomaar uit de lucht vallen
Emoties en onrust komen altijd ergens vandaan. Het begint bij iets dat je waarneemt: zieet, ruikt ,hoort, proeft, weet of denkt. Dit is de trigger. Vervolgens geef je hier onbewust een waardeoordeel aan: het is goed of fout. Deze primaire voorkeur of afkeur is de voedingsbodem van je emoties. Je hebt het vaak pas door als je een lichamelijk effect merkt zoals een dichtgeknepen keel, spanning, een opgetogen of juist pijnlijk gevoel in je buik, rugpijn, vastzittende schouders, opborrelende energie of een onrustig gevoel door je hele lijf.
Voorbeelden:
Je collega zegt: ‘Wat staat die blouse mooi bij de kleur van je ogen’. Jouw onbewuste waardeoordeel is ‘goed’ met als effect dat je een warm gevoel krijgt en van oor tot oor begint te stralen.
Je hebt vanavond een etentje en denkt: ‘Dan ben ik morgen natuurlijk weer twee kilo zwaarder’. Je conclusie is ‘fout’ en je voelt in je buik al weerzin tegen het etentje.
Je partner was een paar dagen op reis, maar komt vanmiddag weer thuis. Je hebt hem/haar/hen gemist. Je conclusie is dan ‘goed ‘ en je lichaam geeft een blij gevoel.
Heb je moeilijkheden met je partner, dan kun je je voorstellen dat je conclusie ‘fout’ is en je juist een vervelend gevoel krijgt in je lijf.
Je vergelijkt je met andere mensen op het feest. Je trekt de conclusie dat zij mooier, slimmer, leuker of dunner zijn dan jij. Je waardeoordeel over jezelf is dan ‘fout’ en je voelt je steeds ellendiger.
We zijn het liefst altijd blij, gelukkig en tevreden
Blij en gelukkig zijn, dat willen we allemaal wel. Maar wat als je moedeloos, radeloos, ongelukkig of depressief bent? Of wat te denken van boos of chagrijnig? Het zijn juist de ingewikkelde emoties waar je vaak geen raad mee weet. Niet bij jezelf en ook niet bij een ander. Omdat ze je pijn doen en kwetsbaar maken voor afwijzing van anderen.
Geen wonder dat je zoveel mogelijk streeft naar fijne emoties. En de lastige wilt vermijden. Het streven naar uitsluitend positieve emoties heeft echter twee grote valkuilen:
- Het wordt een overlevingsmechanisme waarmee je voorbij gaat aan de werkelijkheid. Je neemt jezelf en je lichaamssignalen niet serieus, waardoor je uit balans raakt en jezelf uitput.
- Het risico op verslaving is groot: Een enorme drang naar positieve prikkels en het extreem willen vermijden of verdoven van de negatieve emoties kan uitlopen op een verslaving (vandaar die terugkerende eetbuien en/of gebruik van drank, drugs, etc.).
De vier belangrijkste tips bij emoties en onrust
1. Let it be
Het allerbelangrijkste in het leren omgaan met emoties is ze er te laten zijn: let it be. Niets meer en niets minder. Durf te voelen. Emoties zijn er. Probeer er niets aan te veranderen. Observeer ze en blijf ademen.
Belangrijk om te weten over emoties, is dat ze eindig zijn. Er zit een begin aan en een eind. Ze komen en ze gaan. Soms laaien ze met ‘hick ups’ nog weer even op, maar dan verdwijnen ze. Als een zware regenbui waar nog een korte regenbui achteraan komt, totdat de lucht geklaard is. Dus ook jouw ‘regenbui’ verdwijnt als jij hem alleen maar observeert. Je hoeft niets met je emotie als die zich aandient (even afgezien van levensbedreigende noodsituaties).
Wat je in de tussentijd doet? Dat is afhankelijk van jou. De één wil even niemand om zich heen. De ander wil vastgehouden worden. Of juist niet. Misschien wil je gedachteloos wat aanrommelen in huis of juist naar buiten. Of gillen, stampvoeten, huilen. Laat je emotie ontladen zoals deze is. In de meest hevige vorm duren ze zelden langer dan een kwartier.
2. Emotie gaat voor actie
Emoties kunnen je aardig in de weg zitten. Als je zo verdrietig bent dat je niet meer uit je woorden kunt komen, zo bang dat je keel wordt dichtgeknepen, zo boos dat je van alles kapot wilt maken, zo angstig dat je alleen maar weg wilt kruipen. Als je overmand bent door emoties, stel dan alle communicatie en actie uit (dus ook eten). Je bent op dat moment namelijk niet toerekeningsvatbaar en kunt geen gezonde keuzes maken. Neem eerst de tijd om rustig en tot jezelf te komen.
Hoe dit werkt, zie je heel zuiver bij kinderen. Als ze helemaal over de rooie zijn door boosheid of verdriet, is er geen land met ze te bezeilen. Er dringt niets tot ze door. Vragen stellen heeft geen zin, ze antwoorden toch niet. Oplossingen aandragen idem dito. Ze horen het niet. Het enige dat op dat moment helpt is er voor ze zijn. Rustig aanwezig zijn, totdat je merkt dat de emotie wegebt. Pas dan is het moment gekomen om te kijken wat een goede next step is, mocht dat nog nodig zijn. Soms is de emotie laten uitrazen namelijk al voldoende.
Dit geldt ook voor ons als volwassenen. Blijf bij jezelf totdat je emotie hanteerbaar is en je weer helder kunt denken. Dan pas is het tijd voor actie.
3. Wees je eigen ‘Sherlock Holmes’: onderzoek je emoties
Emoties hebben een functie. Het zijn signalen dat er iets aan de hand is waar je iets mee moet. Ben je boos, dan wordt het misschien tijd om grenzen te stellen. Is er onrust, dan is er mogelijk iets niet naar je zin of ben je onvoldoende aan jezelf toegekomen. Voel je angst, dan is er blijkbaar iets waar je voor op moet passen of waakzaam voor moet zijn.
Wees dus, zodra je weer bij zinnen bent, je eigen ‘Sherlock Holmes’: onderzoek wat er onder jouw emotie schuilgaat, kijk wat je werkelijk nodig hebt of te leren hebt en ontwikkel jezelf.
4. Deel je emotie
Ze zeggen niet voor niets “Gedeelde smart is halve smart”. Het uiten van emoties zorgt letterlijk dat emoties niet binnenin je blijven vreten. Zodra je je gevoelens deelt met een ander, valt er al een stukje van de last van je schouders en wordt het behapbaarder. Doen dus.
..
.
Pijn accepteren is de sleutel naar succes
Dat leren omgaan met emoties werkt, bewijst het artikel over Andrew Dasselaar in het AD. Zonder dieet, pillen of operatie, maar puur door (ook nare) emoties toe te laten kreeg Andrew Dasselaar weer een gezond gewicht. En ‘nare emoties’ is een understatement als je het mij vraagt want Andrew had ernstige angst en paniekaanvallen die hij onderdrukte door eetbuien. Inmiddels kan hij de pijn van emoties accepteren en is hierdoor zijn emotiekilo’s afgevallen. Hij staat nu niet alleen lichter in het leven, maar ook anders. Hij heeft een betere werk/privé-balans, is bezig met een studie, loopt marathons en schreef zelfs een boek over zijn bevrijding: “Let it go.” Lees Andrew’s verhaal. Ik was er stil van.
Probeer de vier tips uit: laat emoties en onrust er zijn (let it be), kom pas in actie als je weer toerekeningsvatbaar bent, kijk wat er schuil gaat onder je emoties en deel je emotie met anderen. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, om je emoties te laten uitrazen, maar uiteindelijk helpt deze manier van omgaan met emoties beter dan welke eetbui ook. En brengt het uiteindelijk de vrijheid in jouw leven waar je mogelijk naar op zoek bent.
Gerelateerde blogs
- Ga aan de wandel.
- Eén yogahouding in plaats van eetbuien. Probeer ‘m uit.
- Je kunt meer dan je denkt.
- Hoe doorbreek ik mijn obsessie met eten?
- Wat er ook gebeurt, blijf ademen.
- Als je niet durft te voelen, hoe weet je dan wat de waarheid is?
- Honger, trek of emotie, laat je lijf je antenne zijn voordat je naar eten grijpt.
Welke tip spreekt jou het meeste aan?
Ik ben benieuwd welke tip jou het meeste aanspreekt en hoe deze jou gaat helpen om emotie- en onrust-eetbuien te voorkomen. Leuk als je je reactie deelt.