Had die slavendrijver me toch weer te pakken
Woensdagmiddag 17.53. Met tegenzin zet ik de computer uit. We moeten eten. Na het eten zegt m’n lief: “Zullen we een stukje wandelen?”. Alles in mij roept: “NEEEEE!”. NEE van “Ik moet nog zoveel en ik krijg het niet af”. NEE van stress in mijn lijf. NEE van “Ben jij gek! Je gaat toch niet ontspannen NU?!” Toch zegt iets in mij JA. Ik stap over de drempel het zonnetje in en het kwartje valt. Had die slavendrijver me toch weer te pakken.
Slavendrijver
Die slavendrijver in mij. Dat is me er eentje. Naast de perfectionist en de criticus is de slavendrijver één van mijn meest dominante kanten. Hij is er bijna altijd en voordat ik het weet heeft hij me vaak weer te pakken. Hoe hij dat doet? Oh, heel sneaky door me allerlei dingen door te geven die goed zouden zijn om te gaan doen. Echt sublieme ideeën en ook nog eens heel positief verpakt.
Zo pakte mijn slavendrijver het de afgelopen weken ook weer heel slim aan. Hij wist dat ik dit najaar een workshop over eetbuien wilde geven en hij vond dat natuurlijk een top idee. Maar toen ik deze workshop in april al een keer bij een cursus van Amber Albarda had gegeven, zei m’n slavendrijver: “Joh, dan kan je die workshop zelf toch al vóór de zomer plannen?”. Tja, dat vond ik zelf ook een super idee. Ik was toch al warm gedraaid.
Vol enthousiasme kondigde ik de workshop al aan in mijn laatste nieuwsbrief. En zo ging ik maandag in volle vaart aan de slag met het zoeken van een geschikte locatie, datum, het schrijven van een promotekst en het bijschaven van mijn workshop. Totdat ik deze woensdag zo gestrest achter m’n computer zat en die bewuste wandeling ging maken met m’n lief. En me realiseerde dat dit plan niet haalbaar is. Een extra workshop past niet naast mijn volle coachagenda en de pittige opleiding die ik volg. M’n slavendrijver had me er weer ingeluisd.
Nou ja, dit is maar een voorbeeldje, maar zo doet hij dat vaker:
- Zo herinnert hij me op alle mogelijke momenten (en vooral ’s nachts) aan mijn to-do lijstjes. Of het nu gaat over werk, vakantie, vrienden, het huis of andere zaken.
- Hij fluistert me tijdens het douchen super briljante ideeën in om over te bloggen.
- Hij motiveert me die workshop die ik al heel lang wil geven eindelijk te realiseren. “Dat wilde je toch zo graag? Dat kan best tussendoor.”
- Hij laat me ja zeggen op allerlei vragen en verzoeken die op me afkomen. “Goed idee”.
- Hij heeft tig dingen die we in en rond het huis zouden moeten oppakken en vindt dat we die eigenlijk al lang hadden moeten doen.
- Hij vindt ook iedere opleiding die langskomt te gek en zegt dat ik me meteen moet inschrijven. Want “Dat zou toch geweldig zijn voor de mensen die je coacht?”
- Hij laat me ook vaak boeken kopen die ik dringend moet gaan lezen en drukt me vervolgens genadeloos op het feit dat veel van die boeken nog ongelezen op een stapel liggen. “Jammer”.
- Hij laat me lange werkdagen en weken draaien en vindt ieder moment van ontspanning overbodig. “Spijbelen” noemt ‘ie dat en “Zonde van je tijd.”
Je zou zeggen. Top-gozer die ‘slavendrijver’. Tja, en dat vind ik eigenlijk ook. Daarom geef ik ‘m zo vaak z’n zin. Want zijn adviezen snijden hout. Ze zorgen ervoor dat ik me ontwikkel, dingen realiseer, succes heb, doelen bereik (mijn boek is er ook gekomen dankzij mijn slavendrijver) en daardoor ook gezien wordt door mijn omgeving. Ik ga er (stiekem, want eigenlijk vind ik het heel erg dat ik dit vind) ook wel prat op dat ik zo hard werk en veel uren maak. Dat geeft me een goed gevoel.
Waarom hebben we een slavendrijver?
We hebben allemaal wel zo’n slavendrijver in onszelf. Sommigen noemen hem een drammer of een pusher* Het is het deel in ons dat ervoor wil zorgen dat je succes heb in je leven, je doelen bereikt en hiervoor beloont wordt. Want als je succes hebt, dan wordt je gezien, dan ben je veilig. Het is dus eigenlijk een deel van je overlevingsmechanisme. De slavendrijver ontstaat vaak al vroeg in je leven en wordt aangespoord door ouders, leraren, werkgevers en social media.
De bijwerkingen van de slavendrijver
Helaas hebben slavendrijvers ook negatieve kanten en ernstige bijwerkingen. Het is namelijk nooit genoeg. Na ieder afgeronde klus, verzint hij er zo weer tien bij. Hij put je uit. Zuigt je leeg. Zowel geestelijk als lichamelijk. Hij heeft er geen boodschap aan dat je goed voor jezelf en je lijf wilt zorgen. Net zo min als aan de wens te willen ontspannen en leven. Hij wil gewoon door, alles moet nu, wat de consequenties ook zijn.
Kortom, als je altijd naar je slavendrijver zou luisteren, dan zou het slecht met je aflopen. Je hebt geen moment rust meer, je voelt je steeds opgejaagd en onrustig en de kans dat je ongezond gaat leven en eten (incl. eetbuien) neemt toe met alle risico’s van dien (hoofdpijn, rugpijn, spanning, burnout).
.
Wat kun je met je slavendrijver?
- Allereerst: realiseer je dat de slavendrijver het in feite goed met je voorheeft. Hij wil dat je succes hebt.
- Neem zelf de regie. Weet dat dit deel maar een stukje van jou is. Je kunt luisteren naar zijn input, maar je bent zelf altijd nog degene die bewust kan kiezen om erin mee te gaan of niet.
- Bedenk ook eens welke andere delen van jezelf nu niet aan bod komen als je steeds luistert naar de ‘slavendrijver’. Bijvoorbeeld: de levensgenieter, de ondeugende of je relaxte zelf.
- Een leuke oefening in dit kader is om je slavendrijver en de kant die nu niet aan bod komt eens ieder aan een kant van jou te zetten.
- Voel maar welk deel zich links en welk deel zich rechts van je bevindt.
- Verken dan één voor één de kwaliteiten van ieder deel door helemaal in het ene of andere deel te stappen (je helemaal in te leven in dit deel). Begin met het deel dat het meest dominant aanwezig is in jouw leven.
- Stap eerst op de plek van je dominante deel en voel helemaal wat dit deel met jou voorheeft: wat het belangrijk vindt en waarom het eigenlijk doet wat het doet.
- Stap dan weer naar het midden en ervaar wat de informatie die je net kreeg je doet en wat je hiervan vindt.
- Stap dan naar de plek van het andere deel en voel ook hier wat dit deel met jou voorheeft: wat het belangrijk vindt, waarom het wil doen wat het wil doen en hoe dit deel het zou vinden als het er meer mocht zijn.
- Stap dan weer naar het midden en voel na hoe het is op deze plek. De plek waar jij helemaal jezelf kunt zijn en bewust kunt kiezen voor een uitstapje links of rechts. Jouw regiepositie.
- Check in de dagelijkse praktijk regelmatig op welke stoel je zit: die van de slavendrijver, de andere kant of die van jezelf (je regiepositie).
Hieronder een voorbeeld van hoe ik zelf mijn slavendrijver ervaar. En welke andere kant daardoor niet vaak aan bod komt. Jouw plaatje kan er natuurlijk totaal anders uitzien.
* De slavendrijver, pusher of drammer is de naam die in de Voice Dialogue (een coach methode waar ik veel mee werk) aan dit deel wordt gegeven. Voice Dialogue helpt om te beseffen dat je veel verschillende kanten in jezelf hebt die allemaal hun functie hebben. En dat jijzelf degene bent die bewust kan schakelen tussen die delen van jezelf. Als je de regie pakt.
Meer lezen?
- Eetbuien, hoe kom je zelf weer aan het stuur?
- Je eetstoornis is maar een deel van jou.
- Die ellendige stem in mijn hoofd.
- Eetstoornis, monster of maatje?
.
En? Hoe is het met jouw slavendrijver?
Ik ben benieuwd naar wat jij herkent in dit verhaal. Of jij ook een slavendrijver in je hebt en hoe je hiermee omgaat. Leuk als je jouw ervaring deelt.
3 thoughts on “Had die slavendrijver me toch weer te pakken”