Hoe krijg je een positiever lichaamsbeeld? Ode aan je lijf weekend 2022
Hoe vaak letten we niet vooral op die dingen van ons lijf waar we van balen? Te dik, te groot, te klein, te breed, te smal, te vlekkerig, te veel striae, te weinig spier of wat dan ook. Dit weekend is het nationale ‘ode aan je lijf weekend’. Vandaag help ik je een start maken met het creëren van een positiever lichaamsbeeld en steeds meer houden van je lijf.
Ode aan je lijf weekend 2022
Dit nationale ode-aan-je-lijf-weekend staat in het teken van positiviteit en het waarderen van ons lichaam. Gewoon zoals het nu is. Zonder dat je er iets aan hoeft te veranderen. Hoe meer je de nadruk legt op wat nu al leuk, fijn, mooi, handig of eigen is aan je lichaam, hoe beter je je gaat voelen. En als je je beter over jezelf voelt, straal je dat ook uit. Bovendien krijg je dan meer zin om dingen te ondernemen in het leven en liefdevol voor jezelf en je lichaam te zorgen.
Leg je daarentegen de nadruk op alles wat (nog) niet deugt, dan word je daar alleen maar somberder en onzekerder van. Laat die onzekerheden voor nu dus maar even los en merk wat het doet als je je op de leukere kanten van je lichaam richt.
Naar aanleiding van het ode aan je lijf weekend, ontwierp ik een focus-oefening voor een positiever lichaamsbeeld. Natuurlijk heb ik de oefening eerst zelf uitgeprobeerd. En wow, het deed me verrassend goed en gaf me zelfs een wat ondeugend en speels gevoel. Ik ben zo benieuwd wat het jou brengt.
Probeer het uit. Als moment van aandacht voor jezelf. Alleen of als leuke ode-aan-je-lijf-weekend activiteit met vriend(en) of vriendin(nen), je partner, broer, zus, vader, moeder. Ik denk ook gelijk aan een vrienden- of vriendinnendag of vrijgezellendag-activiteit. We hebben veel te winnen als we ons lekkerder in ons vel gaan voelen en een positiever lichaamsbeeld krijgen.
Focusoefening ‘ode aan je lijf’ voor een positiever lichaamsbeeld (15-30 minuten)
In deze oefening sta je stil bij alles wat je positief, interessant, fijn, behulpzaam, mooi, handig of eigen vindt aan je lijf. Aan hoe je lijf functioneert of wat je dankzij je lichaam kunt doen. Zo breng je stap-voor-stap de focus naar de positieve kanten van je lijf.
Bijvoorbeeld de kuiltjes in je wangen, je sterke handen, je haarkleur, je expressieve lichaamstaal, dat je een sprintje kunt trekken naar de trein of dat je mooie ogen hebt.
Tijdens de oefening verzamel je eerst de positieve kanten van je lichaam. Vervolgens ontdek je hoe je jezelf een extra positieve boost kunt geven en stap je met een positiever lichaamsbeeld de wereld in.
De drie stappen van de oefening vind je in de illustratie en de beschrijving hieronder.
De oefening duurt ongeveer 15-30 minuten, maar je kunt het natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt of vaker herhalen.
Stap 1. Voorbereiding
- Trek iets aan waar je je fijn in voelt.
- Pak wat stiften en een aantal post-its (of A4-tjes die je in achten knipt).
- Houd een timer bij de hand (je mobiel of (kook)wekker).
- Lees alvast de vragen door die helpen de positieve dingen over je lijf boven te laten komen.
Wat ik leuk, mooi, eigen, fijn, positief vind aan mijn lijf is …….
Bijvoorbeeld: mijn groene ogen, het bolletje op mijn neus, mijn olijfkleurig huid.
Wat ik handig, praktisch of behulpzaam vind aan mijn lijf is …….
Bijvoorbeeld: dankzij mijn lengte kan ik overal gemakkelijk bij en heb ik overzicht. Dankzij mijn gespierde benen kan ik heerlijk lange fietstochten maken en dankzij mijn beweeglijke handgebaren komt wat ik zeg duidelijker over.
Het gemakkelijkst werkt het als je de vragen beantwoordt terwijl je stap voor stap je lichaam langsgaat vanuit:
- het geheel: je hele lijf, lengte, postuur, bouw, kleur, etc.
- je lichaamsdelen: gezicht, haar, ogen, neus, mond, wangen, wimpers, wenkbrauwen, oren, schouders, armen, handen, vingers, nagels, borst, torso, borsten, navel, buik, intieme delen, benen, voeten, tenen, etc.
- de onderdelen van ons lijf: organen, spieren, gewrichten, immuunsysteem, etc.
Het kan best zijn dat er tijdens de oefening af en toe toch wat minpuntjes bovenkomen, laat die dan los en breng je aandacht weer naar de positieve dingen.
Weet je even niet zo snel wat jouw lijf bijzonder maakt of zoek je inspiratie, dan vind je in deze bijlage een inspiratielijst waaruit je kunt gebruiken wat voor jou van toepassing is.
Stap 2. Inventariseer alle positieve, fijne, eigen, mooie, behulpzame kanten van je lijf
- Zet een timer op 10 minuten (van je mobiel of (kook)wekker).
- Inventariseer alle positieve, fijne, eigen, mooie, behulpzame of handige kanten van je lijf door de vragen voor jezelf te beantwoorden.
- Schrijf ieder ding op een los papiertje of post-it.
- Stop als de timer afloopt.
Stap 3. Boost je lichaamsbeeld
Je gaat nu ervaren wat het doet als je alle positieve kanten van je lijf om je heen ervaart.
- Leg een briefje met het woord IK of je naam op de grond (kun je ook nog versieren) en ga erop staan.
- Leg alle briefjes die je hebt geschreven op de grond om je heen. Je staat nu in het midden met alle positieve kanten van je lichaam om je heen.
- Merk op wat het je brengt. Wat doet het met je houding, humeur, emoties, gedachtes, energie, etc.?
- Maak een foto van al je briefjes, jouw ode aan je lijf, schrijf op wat je bevindingen zijn of maak, als je het leuk vindt, een collage van het geheel met een foto van jou in het midden.
Wat varianten als je deze ode aan je lijf oefening samen met iemand doet
- Je kunt eerst de oefening voor jezelf doen: dus de briefjes schrijven, op de grond leggen en ervaren hoe het is als je er middenin staat. Daarna kun je ook even buurten bij elkaar en je laten inspireren door wat de ander heeft benoemd.
- Je kunt natuurlijk ook de oefening helemaal samen doen door elkaar om de beurt te bevragen: wat vind je fijn/leuk/mooi/eigen/positief aan je gezicht, armen, etc.?
- Je kunt ook vertellen wat jij fijn/leuk/mooi/eigen/positief vindt aan het lijf van degene met wie je de oefening doet.
Hoe kun je dit verder gebruiken?
Deze oefening is een ode aan je lijf. Een ode die we misschien wel vaker aan ons lijf mogen brengen. Met de nadruk op het goede, behulpzame en fijne. Met liefde voor onszelf en het wonder dat ons lijf is. Ons lijf dat ons zo goed mogelijk door dik en dun probeert te slepen, hoe slecht we het misschien soms ook behandelen. Ons lijf dat ons in staat stelt te functioneren, werken, sporten, studeren en lief te hebben.
Vond je het interessant of leuk om te doen? Hoe hielp het bij het vormen van een positiever lichaamsbeeld? Kijk eens hoe je vandaag, dit ode aan je lijf weekend en ook daarna verder vorm kunt geven aan meer positiviteit rondom lichaamsbeleving. Voor jezelf en de mensen om je heen. Misschien door dagelijks een paar punten van waardering voor je lichaam te benoemen. Misschien door erop te letten hoe je praat of denkt over je eigen lichaam. Door in gesprek te gaan met anderen hierover. Of door complimenten te geven en bewust te ontvangen.
Leuk als je deelt wat deze blog en oefening je hebben gebracht.
P.S. Dat nationale ode aan je lijf weekend heb ik trouwens zelf bedacht. Het bestaat nog niet volgens mij, maar ik zou zeker voorstander zijn.
Je kunt trouwens ook de dingen/mensen/gedachtes/gevoelens die je nu in de wegzitten neerleggen om duidelijkheid te krijgen over wat in je blikveld zit (als je het ziet alsof je op een klok staat, wat op 12.00 uur voor je ligt) of wat kortsluiting veroorzaakt. En dan kun je gaan herordenen. Dat wat je nog dient/helpt dichterbij leggen. Dat wat je niet meer dient of wat je wilt dat achter je ligt naar achteren verschuiven, naar de zijkant of verder weg leggen.
Geeft altijd veel inzichten.