Bloggen helpt bij herstel eetstoornis
Bloggen over je eetstoornis? No way? Of juist DOEN? Ontdek hoe bloggen over je eetstoornis je kan helpen bij je herstel. Een blog over bloggen. Have fun.
Op dit moment zie ik steeds meer mensen die met hun eetstoornis ‘uit de kast komen’. Die Facebook pagina’s starten, meedoen met programma’s op televisie of die een eigen blog beginnen en daarin vertellen over hun leven en alles wat daarbij hoort. Inclusief hun eetstoornis. Waarom zou je je eetstoornis wereldkundig maken? Wat is het voordeel van bloggen, wat zijn goede voorbeelden van blogs en hoe denk jij hierover?
.
Bloggen over je eetstoornis. Waarom zou je het doen?
Een belangrijke vraag. Waarom zou je bloggen over je eetstoornis? Wat levert het je op? Het is immers ook super eng om de wereld te vertellen dat je een eetstoornis hebt. Mensen zouden je namelijk zomaar af kunnen wijzen, er wat van vinden of zich met je gaan bemoeien. Toch denk ik dat bloggen over je leven met een eetstoornis je heel veel op kan leveren:
- Het geeft lucht. Leven met een geheim is zwaar. Op het moment dat je je geheim deelt, valt er vaak een last van je af.
- Het geeft helderheid. Bloggen over je eetstoornis helpt je beter te verwoorden wat je nu precies zo lastig vindt en wat het je doet. Dat levert vaak nieuwe inzichten op. Lekker therapeutisch dus.
- Waardering: dat jij naar buiten komt met jouw verhaal, vinden mensen super stoer en dapper en dat laten ze je weten. Geheid.
- Bloggen is verrijkend. Zowel voor jou als voor de lezers van je blog. En mensen reageren op jouw blogs waardoor je zomaar opeens ook andere invalshoeken en inzichten aangereikt krijgt waar je misschien nooit aan had gedacht.
- Je krijgt hulp. Doordat jij uitspreekt waar jouw worstelingen zitten en wat jij lastig vindt, snap ik beter hoe het met je is. Door het open te gooien, kunnen mensen in je omgeving maar ook de lezers van je blog, je dus veel beter helpen. Iets wat niet was gelukt als je het geheim had gehouden.
- Je helpt anderen. Door het taboe te doorbreken help jij ook anderen om een stap te zetten richting herstel.
- Bloggen is leuk. In ieder geval als je van schrijven houdt, net als ik.
Of ik het zelf gedurfd had destijds toen ik boulimia had? Ik denk het eerlijk gezegd niet en bovendien waren toen ook niet echt middelen voorhanden (behalve tijdschriften en kranten). Zou ik het nu durven in deze tijd als ik boulimia zou hebben of een ander probleem? Ik denk dat ik dat op dit moment wel aan zou durven. En jij? Hoe denk jij hierover?
.
Waar vind je blogs over eetstoornissen?
Er zijn een aantal goede sites met een rijke verzameling van blogs over eetstoornissen en het herstel hiervan. Daarnaast zijn er ook wat forums en Facebookgroepen waar je je ervaring kunt delen met lotgenoten.
- Proud2bme, de meest bekende en meest rijke bron van (h)erkenning, informatie en ervaringsverhalen.
- Facebookgroepen (sommige zijn besloten): Eetstoornissen, een stille strijd, Ouders van een kind met anorexia, Eetstoornissen, een gevecht tegen het verkeerd, Eetstoornisvrij met de nieuwste informatie over eetstoornissen.
Maar er is meer. Hieronder een aantal mooie voorbeelden van blogs.
.
Blog Happy Mood Happy Food van Annemarie
Mooi blog over Annemarie die op een gegeven moment de knop om gooide toen ze besefte dat zo blijven eten en leven niet de oplossing was en nu blogt over je goed voelen in je lijf, voeding, gezond leven en hoe je het beste uit jezelf haalt.
..
Blog “Ik eet dus ik blog”
Mieke is inmiddels wel klaar met haar eetbuistoornis en het bloggen hierover. Op 18 april 2013 plaatste ze haar eerste blog met als doel om haar dagelijkse 19.00 uur eetbui te vervangen door “bloggen”. In haar blogs lees je haar dagelijkse worsteling met “to eetbui” – or “not to eetbui” en hoe bloggen en de reacties daarop haar helpen door te gaan met haar proces. Op 9 juni 2014 schreef ze haar laatste blog.
..
Gedichten en blogs van Irene Blaauw
Irene Blaauw. Hardloopster, mountainbiker, dichter, schrijfster en herstellend van boulimia. Schreef eerder blogs voor Weet. En pakkende prachtige gedichten. Ze heeft zelfs haar eigen dichtbundel uitgegeven.
..
Deel jouw blog
Schrijf jij ook een blog over jouw leven met een eetstoornis of heb je nog een goede tip voor een blog? Deel dan hier het blog en waarom je dit leest of schrijft. Of deel wat jij vindt van dit onderwerp. Zou jij durven bloggen over je eetstoornis?
10 thoughts on “Bloggen helpt bij herstel eetstoornis”