Help, mijn kind heeft een eetstoornis. Wat nu? 7 tips – Tip 2 en 3 Geef ruimte & Interesse
Vorige week schreef ik het artikel “Vader of moeder zijn is genoeg”, het eerste in een serie met het onderwerp “Help, mijn dochter heeft een eetstoornis. Wat nu? 7 tips”.
Het artikel van vandaag gaat over hoe ruimte geven en interesse tonen je kind kunnen helpen.
Tip 2. Geef je kind de ruimte
Je gaat pas veranderen als je zelf wilt veranderen. Niet als iemand anders dat van je vraagt of van je eist. Dat gold voor mij toen ik boulimia had, dat geldt voor de mensen die ik begeleid en dat geldt ook voor jouw dochter. En ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is machteloos te moeten toezien hoe iemand die je lief is dingen doet die destructief zijn.
Geef je kind de steun, tijd en de ruimte om haar eigen veranderingsproces te volgen. Een proces dat pas echt kan starten als voor haar de nadelen van de eetstoornis groter worden dan de voordelen die de eetstoornis oplevert. Pas als ze zich hier bewust van wordt, zal ze gaan openstaan voor hulp en verandering. En pas als ze echt zelf wil, zal ze gaan veranderen. Een proces dat soms ook nog met vallen en opstaan zal gaan.
Tip 3. Wees oprecht geïnteresseerd
Ik heb heel lang mijn boulimia geheim gehouden. Aan de ene kant omdat ik me er enorm voor schaamde, maar misschien nog wel meer omdat ik absoluut niet wilde dat iemand anders zich ermee ging bemoeien. En toen ik het uiteindelijk verteld had en er eigenlijk best (voorzichtig) over wilde praten, bleken mensen in mijn omgeving het erg lastig te vinden om er over te praten. Vaak gingen ze het uit de weg of gingen wel letten op wat ik wel of niet at in gezelschap, maar vroegen niets. En vroeg iemand wel wat, dan beperkte de discussie zich vaak tot:
- “ Niet meer doen hè?!”
- “ En…. nog gespuugd vandaag?”
- “ Uhm, dat boulimia-gedoe, is dat nu over?”
Dit nodigde mij ook niet echt uit om erover te praten. Toch had het mij absoluut geholpen om erover te praten. Zodat ik het voor mezelf ook meer zou gaan snappen? Wat ik deed, waarom, wanneer, etc. Help je dochter dus hiermee en ga het gesprek aan. Hieronder een paar tips die hierbij kunnen helpen:
Toon begrip dat je dochter het moeilijk heeft of zich schaamt.
Mijn vriend kan dit zo mooi. Als ik een keer chagrijnig ben, gestrest of verdrietig, houdt hij me vast en zegt alleen “Heb je het moeilijk meisje?”. Geen tips en adviezen, geen ingewikkelde vragen, alleen dit. Een verademing!
Geef positieve feedback
Dat je kind ervoor open staat om over haar eetstoornis te praten, is al een hele moedige stap. Geef hier waardering voor. En mocht je kind nog niet zo ver zijn, toon dan begrip en geef haar ruimte.
Stel interessevragen
Als iemand vertelt over zijn vakantie, kunnen en durven we wel honderd vragen hierover stellen, maar als iemand een eetstoornis heeft, blokkeren we. Een eetstoornis is vaak dag vullend en allesomvattend en je kind worstelt hier in haar eentje mee. Vraag er eens naar. Het zal ongetwijfeld zowel voor jou als je kind verhelderend zijn. Vragen die misschien kunnen helpen zijn:
- Hoe is het hebben van een eetstoornis? Wat houdt dat nou eigenlijk in?
- Wat zijn de moeilijkste momenten? Wanneer zijn deze?
- Sta eens stil bij de voor- en nadelen van de eetstoornis voor je dochter.
- Wat zijn de voordelen en welke zou zij willen houden?
- Wat zijn de nadelen en welke zou ze kwijt willen?
- Wat is het enge aan het loslaten van je eetstoornis?
- Waar droomt ze van, als ze geen eetstoornis zou hebben?
Luister zo dat je kind zich gehoord voelt
Luister naar wat je dochter zegt, geef haar de kans iets uit te leggen, vat het verhaal samen, vraag of jouw samenvatting klopt en vraag door als er iets nog niet duidelijk is. Wees oprecht nieuwsgierig. Als je op deze manier naar je dochter luistert, zal zij zich meer begrepen en geholpen voelen.
Geef geen tips, adviezen, oordelen, meningen
maar luister onbevangen naar je kind en wat haar bezighoudt en beweegt.
Ga niet het gesprek aan tijdens het eten
Ga niet het gesprek aan met je kind over haar eetstoornis terwijl je zit te eten, want dat is een erg ingewikkeld moment. Ga lekker een eind wandelen met elkaar of bespreek het terwijl je naast elkaar in de auto zit. Het is vaak gemakkelijker om met elkaar te praten als je elkaar niet echt aan hoeft te kijken en toch allebei dezelfde kant op kijkt.
Deel je reactie
Dit waren tip 2 en 3 van de in totaal 7 tips. Over twee weken het vervolg in deze serie. Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn als het gaat om dit thema. Heb je zelf een onderwerp dat je graag besproken wilt zien, laat het me weten. Stuur me een bericht of deel ze in het reactieveld hieronder. Dit kan overigens geheel anoniem. Je kunt zelf een voornaam kiezen. Je e-mail adres wordt niet vermeld in de reacties hieronder (deze is alleen nodig om zeker te weten dat je een echt persoon bent).
En wil je als eerste op de hoogte zijn van het volgende deel in deze serie, laat je e-mail adres dan achter onder het veld “Altijd als eerste op de hoogte” helemaal rechts op deze pagina.
Lees ook de andere tips in deze reeks
- Vader of moeder zijn is genoeg
- Geef je kind de ruimte
- Wees oprecht geïnteresseerd
- Zorg eerst voor jezelf
- Geef je grenzen en wensen aan
- Laat de regie bij je kind
- Zoek hulp
Liever alle tips lezen op je iPad of tablet? Download dan de pdf.
9 thoughts on “Help, mijn kind heeft een eetstoornis. Wat nu? 7 tips – Tip 2 en 3 Geef ruimte & Interesse”