Herstellen van een eetstoornis, waar begin je en hoe hou je koers? Stap 3 van werken aan eetstoornisherstel tijdens Corona avondklok en lockdown
Visualiseren hoe je doel of een leven zonder eetstoornis eruit zou zien is één ding. Maar hoe kom je daar? Wat kun je doen? Welke stappen kun je zetten en vooral hoe hou je koers? In dit blog vind je vijf praktische stappen. Zodat je stap-voor-stap aan de slag kunt, vertrouwen krijgt in je aanpak en je steeds meer het gevoel krijgt je doel te leven.
Waar begin je?
Toen ik nog midden in mijn eetstoornis zat, had ik echt het idee dat ik iedere dag bezig was mijn eetstoornis achter me te laten. Elke dag had ik immers goede voornemens en begon de dag vol optimisme. Iedere dag ging het echter weer mis. Weinig eten weer niet gelukt. Toch weer te veel of iets gegeten dat in mijn ogen fout was. Toch weer zo’n gevoel van ‘de dag is nu toch al verpest’, toch weer gespuugd, toch weer gefaald.
Toen wist ik echter niet wat ik nu wel weet. Namelijk wat de belangrijkste stappen zijn om te zetten. Stappen die helpen om je eetbuien, boulimia, eetstoornis achter je te laten en juist die dingen te doen waar je werkelijk blij van wordt.
Hoe laat je een eetstoornis achter je en hoe hou je koers op weg naar een vrij leven?
Ga aan de slag met onderstaande vijf stappen. Natuurlijk verandert niet alles van de ene op de andere dag. Je kunt echter wel beginnen. Stap-voor-stap. En koers houden. Iedere week, iedere dag, ieder uur, iedere minuut én seconde opnieuw kun je kiezen voor onderstaande stappen. In goede en in slechte, in stressvolle en in saaie tijden.
Ga er de komende weken mee aan de slag. Met nieuwsgierigheid en toewijding.
En weet dat ik achter je sta. Dat andere lezers van dit blog ook achter je staan en dat wij je virtueel steunen en aanmoedigen in iedere stap die je zet. De vrijheid tegemoet.
.
Stap 1. Begin met het waarom
Wat zou het opleveren als je je doel bereikt hebt? Dus als je eetstoornis of eetprobleem verdwenen zou zijn en je voluit leeft zoals je dat wilt.
Heb je al collages gemaakt of de doel-visualisatie-oefening gedaan uit mijn vorige blogs, dan heb je waarschijnlijk al helder wat het je zou opleveren.
.
Door de volgende zin af te maken, geef je je verlangen en doel nog meer kracht.
Ik bevrijd mezelf zodat …….………………………………………….
.
Weten waarom je wilt veranderen is de meest krachtige mantra die je kunt hebben. Het helpt je op ieder moment van de dag bij het maken van de beste keuzes. “Kies ik voor mijn oude eetstoornis-gevangenis of ga ik voor mijn doel?”
Dus maak de zin af. Hang ‘m ergens op, schrijf ‘m in je dagboek, voeg er een beeld aan toe, maak er een plaatje van als beginscherm in je telefoon, spreek het in als tekstbericht en gebruik dit als wekker, blijf het tegen jezelf zeggen of vind een andere manier die jou helpt om je steeds bewust te zijn en blijven van waarom je wilt veranderen.
Stap 2. Van weekthema naar drie haalbare activiteiten
Maak je doel nu nog compacter en bepaal voor de komende week een thema dat past bij jouw waarom-zin. Wat is het thema waar je deze week aan wilt werken en welke drie haalbare activiteiten horen hierbij voor jou?
Ik zal je een voorbeeld geven. Deze week is mijn thema ‘Fit en krachtig de lente in”. De reden dat ik dat wilde, is dat ik me nogal moe voelde. De drie activiteiten die ik me voorgenomen heb zijn:
- Iedere ochtend voor het ontbijt 10 minuten yoga.
- Na de werkdag een wandeling van ongeveer 30 minuten.
- Elke avond een pure, verse, volwaardige maaltijd met alles dat mijn lichaam nodig heeft en extra veel variatie in groente en smaak.
Ik bepaal op vrijdag of in het weekend steeds mijn weekthema en start dan op maandag. Soms werk ik een aantal weken of maanden aan hetzelfde thema of dezelfde activiteiten. Ik merk zelf dat een klein behapbaar ochtenddoel (5-10 minuten) een enorm fijn begin is van de dag. Als je het hebt gedaan, heb je gelijk al een goed gevoel over jezelf en de dag dus ik raad zeker aan iets kleins te bedenken. Denk aan yoga, je even uitrekken, meditatie, bed opmaken, ramen openzetten en voor het raam ademen, dansje of wat je ook maar aantrekkelijk lijkt.
- Wat wordt jouw thema van de week volgende week?
- Welke drie haalbare stappen ga jij zetten?
En leef je vooral al even helemaal in hoe het voor jou zou zijn als je elke dag deze stappen zou zetten.
Stap 3. Geef eten de aandacht en tijd die het toekomt (niet meer of minder)
Als eten en de gedachten aan eten je leven beheersten, kun je je bijna niet voorstellen dat dat ooit anders kan worden. Toch kun je daar zelf grip op krijgen. Door stil te staan bij de functie waar je eten voor wilt gebruiken én wat je een eerlijke hoeveelheid tijd zou vinden om met eten bezig te zijn.
Functie van eten
Eten is allereerst bedoeld om ons lijf te voeden én ten tweede om met al je zintuigen ontspannen van te genieten, alleen of met anderen. Van de smaak, kraak, kleur, geur, textuur, vorm, mondgevoel en het sociale samenzijn rondom eten.
Neem je vanaf nu voor om eten alleen nog te gebruiken voor deze twee functies en creëer rust door regelmatig te eten:
- 3x per dag met regelmaat een goede, volwaardige, lekkere maaltijd (ook als je uit eten gaat).
- 1-3x per dag een tussendoortje (bedoeld om je lichaam te voeden dus als fysiek nodig is) of af en toe een extraatje (snoep, snack, borrelhapje, choco, glaasje alcohol, frisdrank).
Houd het lekker simpel. Je hoeft niet 3×7 verschillende gerechten per week te eten. Gewoon één tot twee succesformules qua ontbijt of lunch zijn prima. Net als dat het ook prima is om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten ’s avonds of af en toe een fijne afhaalmaaltijd te halen. Maak het jezelf gemakkelijk.
.
Stap 4. Focus je op de dingen waar je blij van wordt en die belangrijk voor je zijn.
Vaak denken we dat we eerst zelfvertrouwen, een bepaald gewicht, een perfect figuur en positief zelfbeeld moeten hebben voordat we voluit en vrij kunnen en mogen leven. Dat we al onze negatieve gedachtes en onzekerheden kwijt moeten zijn voordat we kunnen veranderen. Niets is minder waar. Als je daarop gaat zitten wachten, verandert er niets.
Verandering begint zodra je gaat leven alsof je je doel al bereikt hebt. Zonder voorbehoud of voorwaarden. Die dingen doen waar jij blij van wordt, waar jij jezelf in wilt ontwikkelen en met die mensen zijn waar je mee wilt zijn. Fake it till you make it. Eten neemt slechts 10-15% van onze wakkere tijd in wat betekent dat je nog 85-90% van je tijd over hebt voor andere dingen.
Dus kijk nog eens naar je collage, gebruik nog een keer de doel-visualisatie-oefening, herhaal nog een keer je ‘waarom-zin’ of doe een waardentest om te ontdekken vanuit welke waarden jij wilt leven. Hoe meer je je hiernaar gaat gedragen, hoe meer zelfvertrouwen je zult krijgen, hoe meer de negatieve gedachtes ook omgezet gaan worden in positieve en hoe beter je ook in je vel komt te zitten.
Hoe kun je dit gebruiken?
- Jouw overzicht van waar je blij van wordt en die belangrijk voor je zijn, helpen je net als de andere stappen hiervoor bij het maken van keuzes waar je achter kunt staan.
- Kijk hoe je ook iedere week iets kunt realiseren van waar jij blij van wordt. Plan het in. Alleen of samen met iemand anders.
Stap 5. Luister naar je lijf
Uitsluitend eten om je lichaam te voeden en ontspannen van te genieten is belangrijk. Maar wat doe je met al die andere momenten dat je eetgedachtes of drang krijgt vanuit stress, verveling, onrust, weerstand, geen zin, opzien tegen klussen, angst, spanning, boosheid, verdriet, machteloosheid, moeheid, irritatie, alleen zijn, etc.? Of vanuit die oude eetstoornis stemmetjes die dingen zeggen als het is nu toch al verpest of je hebt het verdiend of nu kan het (nog)?
Ook dan blijf je vasthouden aan je mantra (stap 1), je weekthema en drie actiepunten (stap 2), eten gebruiken waar het voor bedoeld is (stap 3) en juist die dingen doen die werkelijk belangrijk zijn en waar je blij van wordt (stap 4).
Honger voel je in je maag. Onrust in je lijf is dus geen honger, maar onrust. Onrust in je lijf is ook geen teken om obsessief te gaan sporten of lijnen. Eigenlijk geldt hier maar 1 tip. Merk die gevoelens op en wat een onrust ze geven en doe dan iets waar je rustiger van wordt in je hoofd en lijf: een doe klusje, ademhalingsoefening, muziek, even naar buiten, even uitrekken, meditatie, om je heen kijken, etc. In mijn gratis e-boek vind je voor dit soort momenten ook 21 tips en oefeningen die je op deze momenten kunt doen.
Ben je eenmaal weer in rustiger vaarwater, onderzoek dan eens waar die onrust vandaan kwam en wat deze je eigenlijk wil zeggen. Waar ben je vergeten aandacht aan te besteden? En hoe zou je hiermee om kunnen gaan.
Ik wens je veel plezier en succes met deze vijf stappen en laat gerust weten als je hier wat hulp bij kunt gebruiken.
3 thoughts on “Herstellen van een eetstoornis, waar begin je en hoe hou je koers? Stap 3 van werken aan eetstoornisherstel tijdens Corona avondklok en lockdown”