Het eetpatroon dat mij definitief afhielp van mijn eetbuien en boulimia
Baal je van je eetgedrag, je boulimia en je eetbuien? Weet je zo langzamerhand niet meer wat een gezond en normaal eetpatroon is. Ben je het aankomen en weer afvallen meer dan zat, lees dan dit blog. In dit blog deel ik mijn succesformule en een aantal recepten van het eetpatroon dat mij definitief van mijn eetbuien en boulimia af hielp.
Normaal eten
Toen ik boulimia had, wist ik echt niet meer wat normaal eten was. Ik at of heel gezond of niet, braakte volledige maaltijden uit en had onbeheersbare eetbuien. Dag in dag uit, week in week uit. Ik voelde me euforisch als het me lukte mijn strenge eetpatroonperiodes vol te houden en diep ellendig als ik voor de zoveelste keer de controle totaal kwijt was. Ik kon het gewoon niet: normaal eten. Overduidelijk een eetstoornis!
Hoe anders is het nu!
In 1992 gooide ik het roer compleet om en besloot goed voor mezelf te gaan zorgen. Ik onderzocht wat en hoeveel ik nu moest eten om me fit, krachtig en gezond te voelen en vond uit wat wel werkte en wat niet werkte. Al 25 jaar volg ik nu het eetpatroon dat ik toen ontwikkelde. Met succes! Ik voel me goed, heb nooit meer eetbuien, zit al die tijd al min of meer op hetzelfde gezonde gewicht en voel me gezond en krachtig. Maar nog belangrijker is dat eten een normaal ding in mijn leven is geworden in plaats van de obsessie die het was toen ik boulimia had. Ik eet wanneer ik honger heb en waar ik zin in heb, ik verheug me op uit eten gaan en eten bij andere mensen en geniet voluit van lekker koken en eten.
“Hoe kan ik normaal leren eten?”
Dit is een van de meest gestelde vragen die mensen mij vragen in mijn praktijk, op social media en in gesprekken. Nou kan ik hier heel sophisticated en wetenschappelijk verantwoorde overzichten en werkschema’s voor aanleveren, maar het leek me veel logischer en ook leuker om mijn eigen succesformule met jou te delen. Want wat mij van mijn boulimia en eetbuien heeft afgeholpen, kan jou ook helpen in jouw weg naar bevrijding. Dus bij deze: mijn eetpatroon inclusief een aantal favoriete recepten.
Uitgangspunten van mijn eetpatroon
Een paar simpele uitgangspunten waarom mijn eetpatroon zo goed werkt:
- Mijn eetpatroon kun je altijd en overal toepassen. Zowel thuis, als op je werk, in restaurants, bij vrienden, op vakantie. Ik doe niet anders.
- Ik ben nogal van het praktische dus je vindt bij mij geen ingewikkelde dingen die je absoluut niet meer mag eten of exotische, moeilijk verkrijgbare ingredienten die je juist moet eten. Gewoon simpel.
- Op je avondeten na hoef je niet te veel na te denken. Ik ontbijt en lunch, op enkele uitzonderingen na (maar die geef ik aan) altijd op dezelfde manier. Lekker en gemakkelijk.
- Ik ben gek op gezond & lekker dus vertrouw er maar op dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt (mijn eetpatroon voldoet ook aan de normale richtlijnen voor gezonde voeding).
Ontbijt – een goed begin van de dag
Zoals ik al zei, ik ontbijt altijd hetzelfde. Althans doordeweeks. Mijn succesontbijt is lekker, gemakkelijk te eten (brood vind ik op de vroege morgen niet weg te krijgen), gezond en geeft ook nog genoeg energie tot de lunch. Ideaal.
Muesli
Ik ontbijt standaard met muesli, vers fruit, gebroken lijnzaad en biogarde roer yoghurt. Een kop thee erbij en ik ben klaar. Mijn favoriete mueslirecept vind je hier.
Wintervariant
Is het erg koud in de winter dan schakel ik vaak over naar warme havermoutpap met rozijnen en sinaasappelsap. Lekker warm in m’n buik.
Weekend
In het weekend als ik meer tijd heb of buiten de deur ontbijt, eet ik ’s ochtends graag 1-2 volkoren of spelt broodjes (desem) met een lekker gekookt eitje, wat vers fruit en eventueel nog wat ander beleg. Een glas (karne)melk, koffie of thee en een krantje erbij en ik ben helemaal gelukkig.
Lunch met goed brood en heerlijk beleg
Tja, mijn lunch. Misschien een beetje saai, maar zoals ik al zei, is mijn ontbijt- en lunchpatroon heel overzichtelijk. Tussen de middag eet ik meestal:
- drie tot vier boterhammen (gemakkelijk te krijgen, lekker en praktisch)
- heerlijk, hartig beleg (ga naar de recepten voor mijn favoriete broodbeleg)
- een glas (karne)melk of thee
Ik merk dat als ik goed lunch, ik ’s middags nooit een dip krijg. Ik heb altijd voldoende energie tot het avondeten. Wel gebruik ik altijd brood van onze favoriete bakker in Utrecht. Deze bakt de lekkerste, authentieke en vaak biologische broden van puur spelt en noten (goddelijk), desembrood met pompoenpitten en volkoren of meergranen brood met of zonder noten. Allemaal lekker grof qua samenstelling zodat er veel smaak aan zit en je lang een verzadigd gevoel houdt. Mocht je niet zo’n overheerlijke bakker in de buurt hebben, het Liefde & Passie en het biologische brood van Albert Heijn is ook de moeite waard.
Soms, vooral ’s zomers, vervang ik mijn broodmaaltijd weleens door een lekker grote maaltijdsalade. Bijvoorbeeld: bietensalade met geitenkaas, walnoten en appel – of – witlofsalade met makreel, augurkjes, veldsla en appel.
Favoriete broodbelegrecepten
Ik heb wel mijn favorieten qua broodbeleg: Hollandse geitenkaas met komkommer, Hüttenkäse met tomaat, zelfgemaakte humus of gegrilde courgette met feta en pesto. De recepten vind je door op de links te klikken.
Werklunch
Als ik onderweg ben of aan het werk ben, neem ik gewoon een lunchpakketje mee (ik word verwend, want deze worden vaak klaargemaakt door mijn lief) van vier boterhammen met lekkere oude kaas, humus of vleeswaar.
Uit eten lunch
Als ik tussen de middag uit eten ga, kies ik ook graag voor grof volkorenbrood met iets lekkers erop of ik kies een soep of maaltijdsalade (eventueel met een broodje als er geen aardappel, pasta of peulvruchten doorheen zitten).
Ik ga helemaal los bij het diner
Ik had het al gezegd he? Mijn ontbijt en lunch zijn zo standaard en praktisch dat je je daar verder geen zorgen over hoeft te maken. Lekker, voedzaam, gezond en vol goede ingrediënten waardoor je tussendoor ook geen dip krijgt. Maar bij het avondeten ga ik helemaal los. Ik hou van variatie en van smaak. Ik heb dus geen standaard week menu. Ik eet zelfs het liefst elke dag wat nieuws en wat anders. Ik vind het saai om altijd hetzelfde te eten. Ik heb wel wat richtlijnen waar ik me aan houd en ter inspiratie vind je hierbij een paar van mijn favoriete recepten die helemaal voldoen aan mijn eetpatroon. Waar let ik op? Alle belangrijke voedingstoffen moet erin zitten anders merkte ik door de jaren heen dat ik toch ergens een snaai bui kreeg achteraf en daar heb ik echt geen zin meer in.
In een goede avondmaaltijd zitten altijd:
- Koolhydraten in de vorm van pasta, aardappels, peulvruchten, bataat (zoete aardappel), granen (liefst volkoren: zilvervliesrijst, couscous, bulgur, quinoa, boekweit, haver, amaranth): 1-2 volle opscheplepels in gare vorm (50-90 gram ongekookte granen of 100-250 gram aardappels of gekookte peulvruchten).
- Groenten: zeker 3-4 volle opscheplepels (geroerbakt, rauw of gekookt) maar wil je meer, houd je dan vooral niet in.
- Eiwitten in de vorm van peulvruchten (bonen, erwten, linzen, kikkererwten), noten, vis of vlees (75-100 gram per persoon in gare vorm).
- Gezonde vetten: olijfolie of kokosolie om in te roerbakken (1-2 eetlepels)
Een paar favoriete gerechten
- Pilav van couscous, verse groenten en kikkererwten
- Wraps met linzen, kalkoenfilet, paprika en mangochutney
- Oosterse pindasoep met kokos, gember en knapperige groenten
- Zalmmoot met 300-400 gram roerbakgroenten per persoon en in de schil gekookte aardappel.
Buiten de deur dineren?
Dan kies ik iets wat ik thuis niet zo snel klaar maak of nieuwe smaken waarnaar ik benieuwd ben. Ben je bang dat je te veel gaat eten, eet dan eerst de eiwitten en groenten en pas als laatste de frietjes.
After diner lekkers
- Soms een stukje pure chocola bij de thee ’s avonds.
- Of een glaasje wijn zo rond 21.30 uur, eventueel met wat lekkere nootjes of olijfjes.
Eigenaardigheden van mijn eetpatroon
- Mijn ontbijtritme is simpel en bijna altijd gelijk. Beetje saai, maar oh, wat geeft dat een rust en energie.
- Ik doe geen boter op mijn brood. Is geloof ik niet volgens de richtlijnen, maar ik vind het gewoon niet lekker. Behalve in het weekend als ik alle tijd heb en een broodje eet, dan smul ik van een warm broodje met zoute roomboter en een eitje. En die gezonde vetten gebruik ik toch wel in mijn broodbeleg of avondmaaltijd.
- Het beste ingrediënt is geen ingrediënt. Ik eet zo onbewerkt mogelijke producten: pure groenten, fruit, volkoren graanproducten, etc. en ik gebruik nooit kant-en-klare pakjes of zakjes.
- Er staan geen tussendoortjes in mijn eetpatroon. Ja, dat klopt. Ik heb er namelijk helemaal geen behoefte aan. Het is niet dat het niet mag, maar ik heb genoeg aan mijn eetpatroon. Ik heb overdag voldoende energie door wat ik eet en heb er dan werkelijk geen behoefte aan. ’s Avonds wil ik nog wel eens iets lekkers bij een glaasje wijn nemen.
- Ik gebruik niet of nauwelijks suiker. Dat voorkomt ook een bloedsuikerdip (zie hieronder)
- Geen volledige maaltijd, niet of niet op tijd eten levert altijd stress op, een hongergevoel, een lage bloedsuiker (dus zweten, zweverig worden, niet scherp meer kunnen zien, niet helder meer kunnen nadenken), chagrijnig worden en een eetbui ‘s avonds. Daarom zorg ik altijd dat ik een volledige maaltijd eet.
- Eet voldoende gezonde vetten: mijn leerschool om van mijn boulimia af te komen was “voldoende gezonde vetten eten”. Deze at ik eerder nooit. Pas toen ik ze wel ging gebruiken, kwam ik op een gezond gewicht.
- Geen toetjes? Nee, groot geworden mèt (volgens mijn moeder is een maaltijd niet compleet zonder een toetje), maar ik eet ze bijna nooit meer. Aan mijn heerlijke maaltijden heb ik echt genoeg. Maar als je het lekker vindt, ga dan gerust je gang.
Meer lezen?
- Boeken over gezond en lekker eten
- Blog De vicieuze cirkel van boulimia en eetbuien
- Blog Hoe ik herstelde van mijn boulimia
- Ontbijtrecepten
- Broodbeleg recepten
- Diner recepten
- De waarheid over vetten
- Brrr, griezelen van vet
- Over gaaphonger, eetbuien en snaaimomenten. Bloedsuikerspiegel deel 1l
- 9 Tips en tricks voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Deel je mening of reactie
Heb je vragen over mijn succesformule of wil je wat anders delen over dit onderwerp, geef dan je reactie in het reactieveld hieronder.
55 thoughts on “Het eetpatroon dat mij definitief afhielp van mijn eetbuien en boulimia”