Hoe overleef je de zomer met een eetstoornis? 10 Tips
Zomer. Zonnig weer. Vakantie. Terrassen zitten vol. Overal zijn mensen: op boten, fietsen, in parken, op het strand, in de stad. Glazen rosé en bier. Hapjes, picknickmanden, barbecues. Het buitenleven. Iedereen lijkt te genieten, maar is dat ook zo? De zomer levert vaak paniek op voor mensen met een eetstoornis. Hoe maak je het toch fijn voor jezelf? 10 Tips
.
Zomerpaniek
Hoe kan het dat je zo weinig geniet van de zomer als je een eetstoornis hebt? Het is toch lekker weer? Iedereen is toch vrolijk? Er zijn toch allemaal leuke dingen te doen als festivals, concerten, straattheater? Er wordt niets van je verwacht. Je bent lekker vrij en kunt toch alles doen wat je wilt? Samenzijn met vrienden of familie? Op vakantie naar een geweldig land?
Ja, velen genieten van de zomer, vakanties en reizen. Bij sommige mensen met een eetstoornis, lijkt tijdens de vakantie zelfs het hele eetprobleem niet te spelen.
Maar bij de meeste mensen met een eetstoornis slaat paniek toe als de zomer en vakanties aanbreken. Dan lijkt het of je de controle helemaal kwijt bent.
- Je eet op andere tijden dan normaal.
- Je bent opeens 24/7 onder andere mensen. Die, als ze weten dat je een eetstoornis hebt, ook nog eens op je letten.
- Je bent uit je dagelijkse ritme: geen school, niet aan het werk, niet thuis, een andere omgeving, andere mensen, een ander klimaat, etc.
- Je gaat vaker uit eten of eet andere dingen dan je normaal zou willen en durven eten.
- Er komen heel veel impulsen op je af van mensen om je heen en alles wat je zou kunnen doen op een dag.
- Je normale sport, dans, beweging kun je niet uitoefenen omdat je ergens anders bent of je sport- of dansschool dicht is.
- Je blootgeven in bikini, zwembroek of zomerkleding geeft stress.
- Etc.
De zomerperiode lijkt dus in niets op je leven in de rest van het jaar. Je normale leven waarin het al voldoende kracht en energie kost om te leven met je eetstoornis of het herstellen hiervan.
In de zomer lijkt het of je alle controle kwijt bent. En dat geeft paniek. Misschien voel je je opgeblazen van het chillen, de drankjes of etentjes. Misschien ben je bang voor eetbuien. Of krijg je paniek omdat je geen gelegenheid hebt voor eetbuien, sporten of compenseren. En zo is genieten van de zomer niet echt aan de orde.
Hoe kun je de zomerpaniek de baas? 10 tips om te kunnen genieten van de zomer en vakantie.
Hoe kun je ook in de zomer en tijdens vakanties de regie over je eigen leven pakken? Hoe kun je ook als je een eetstoornis hebt, genieten van de zomer? Hieronder 10 tips:
Tip 1. Het is jouw leven en jouw vakantie.
Neem regie voor wat jij wilt.
Tip 2. Plan momenten voor jezelf
Het is heel wat om 24/7 onder andere mensen te moeten zijn. Zeker als je een eetstoornis hebt, ben je gevoelig voor invloeden van anderen en je omgeving. Voor de verwachtingen van andere mensen of voor impulsen die op je afkomen.
Bescherm jezelf door iedere dag één of meerdere keren een moment voor jezelf te nemen. Ga in je eentje een stuk wandelen, ga op een rots uitkijken over zee, luister een muziekje of een meditatie, ga in een hangmat liggen of doe iets anders waar jij rustig van wordt en van geniet.
3. Trap niet in oude valkuilen, maar probeer wat speelsheid
Als je vakantie spannend vindt, is de kans groot dat je in oude valkuilen stapt. Zoals controledrang, vermijden, jezelf terugtrekken of boosheid om dat dingen niet gaan zoals je wilt of gewend bent. Realiseer je dat dit oude overleefmechanismes zijn die het eigenlijk alleen maar erger maken. En je zeker niet blijer maken.
Probeer je in plaats daarvan te richten op wat wel helpt. Zelfcompassie, goed zorgen voor jezelf en dingen doen die rust brengen. Je batterij opgeladen houden. Delen wat je bezig houdt, wat je voelt en wat je nodig hebt. En misschien kun je zelfs wat speelsheid en nieuwgierigheid inzetten.
4. Richt je daarop waar jij invloed op hebt
Er zijn veel dingen waar je geen grip op hebt in de vakantie. Het weer, de mensen met wie je bent, soms de locatie of waar je eet, etc. Het heeft geen zin om je daarop te richten of daarvan te balen. Je verandert er toch niets aan.
Richt je daarop waar je wel invloed op hebt. Wel of niet meedoen aan activiteiten of uitstapjes, rustmomenten voor jezelf, wat je eet en hoeveel, wat je doet en wat niet, etc.
5. Genieten van barbecue met een eetstoornis
Barbecue, zomereten bij uitstek maar o zo lastig als je een eetstoornis hebt (vet, vlees, zwaar). Relax. Eet gewoon wat voor jou goed voelt.
Kies wat jij lekker vindt. Laat het grillwerk aan een ander over als je het niet leuk vindt om zelf te barbecueën. Liever geen vlees of vis? Kies dan een vleesvervanger of iets vegetarisch als een watermeloen-steak of saté van tempeh. Zorg ook dat je voldoende salade en brood/pasta/rijst erbij eet om jezelf goed te voeden. Dat voorkomt latere eetbuien.
6. Denk mee over wat er op tafel komt
Koken jullie zelf? Zorg dan dat je mee kunt denken over wat jullie eten. Of kook regelmatig zelf. Anderen hebben vaak geen idee hoe belangrijk het voor jou is om grip te hebben op je eetgedrag en hoeveel rust het je zal geven als je invloed hebt op wat er op tafel komt.
Een gezonde en vooral lekkere maaltijd is voor iedereen fijn.
7. Bepaal je eigen vakantie-ritme
Voel jij je het beste met een vast dagritme? Bedenk dan hoe je dit ook op vakantie kunt inbouwen voor jezelf. Zo doe ik, ook op vakantie, meestal iedere ochtend mijn yoga-oefeningen. Hiervoor sta ik eerder op dan anderen en doe buiten yoga (op een balkon, op het strand, op een rots). Een heerlijk rustig begin van de dag.
Bedenk voor jezelf wat jou voor jou fijne dingen zijn om iedere dag toch op een bepaald moment te doen. En zorg dat je dat ook voor jezelf regelt.
En wie weet zet je hier wel een trend mee en stimuleer je je reisgenoten ook af en toe iets te doen voor zichzelf.
8. Relaxed uit eten met een eetstoornis
Raak je in paniek als je vaak uit eten gaat op vakantie? Dat hoeft niet.
Ook in restaurants kun je altijd voor iets kiezen dat past bij jou. Je kunt zelfs, als je dat fijner vindt, kiezen voor twee voorgerechten in plaats van een voor- en hoofdgerecht.
Belangrijk is dat jij je eigen keuzes maakt en goed voor jezelf en je lichaam zorgt. Dus met voldoende groentes, fruit, eiwitten en koolhydraten. Zelfs bij Macdonalds (niet mijn favoriet), kun je kiezen voor een (relatief gezonde) salade of als iedereen bij de Mac wil eten en jij niet, haal je gewoon ergens anders iets wat jij wel wilt eten.
Meer tips over uit eten en hoe je daarin je weg kunt vinden, vind je hier.
9. Doe wat jij leuk vindt om te doen
Zorg dat er dingen op het programma komen die jij graag doet op vakantie. Je kunt alles wat je doet laten afhangen van de mensen waarmee je bent, maar je kunt ook zelf actief invloed uitoefenen op wat je gaat doen.
Verdiep je in wat er te doen is in de omgeving, bepaal wat je zelf graag zou willen doen en stel het voor. Grote kans dat anderen het ook leuk vinden. En zo niet, dan kun je altijd nog besluiten af en toe wat in je eentje te ondernemen.
10. Deel je spanning en zomerpaniek
Praat met je reisgenoten hoe lastig je vakantie vindt. Al is het maar met één persoon. Hierdoor kun je wat ontladen en ontspannen. Heb je steun. En mocht dit te ingewikkeld zijn, schrijf dan je gevoelens en emoties van je af in een dagboekje. Ook dat helpt.
Ik hoor trouwens van veel cliënten dat ze baat hebben bij een 6-minuten dagboekje.
Gerelateerde blogs
- Wat helpt bij bikinistress (en zwembroek natuurlijk)?
- Exposure therapie in bikini. Ik deed het. Lees m’n verslag.
- 10 Stappen om paniek om te zetten in kracht
- Alles wat je aandacht geeft groeit
- Sociale druk op eten lastig? Zeker als je een eetstoornis hebt. 5 tips
- Hoe pak je na de zomer de draad weer op? Zonder eetbuien?
Deel jouw tips voor een relaxte vakantie met een eetstoornis
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips om de vakantiepaniek de baas te zijn, ook bij een eetstoornis. Wat zijn jouw lastige momenten? En heb je zelf nog tips? Deel ze in het reactieveld hieronder.
Dit blog verscheen al eerder en heb ik bijgewerkt op 14 juli 2023.
11 thoughts on “Hoe overleef je de zomer met een eetstoornis? 10 Tips”