Liever een neusspray dan een “hug”?
“Knuffelhormoon kan helpen bij behandeling anorexia”. Interessant nieuws op Nu.nl deze week gebaseerd op onderzoek van het Kings College Instituut in Londen. Zeker omdat dit knuffelhormoon in een handige neusspray zit. Een mooie oplossing voor mensen met een eetstoornis die vaak moeite hebben met aanraken (en dus knuffelen zelf). Of toch niet?
Brrrr ‘hugs’, laat maar zitten
Aanraken en genieten. Dat is lastig als je een eetstoornis als boulimia en anorexia hebt. Je gunt je jezelf dan vaak niet om te genieten. Bovendien heb je moeite met voelen en aanrakingen. En ‘hugs’ of knuffels zijn dan helemaal verwarrend. Want waar eindig jij en begint de ander? Hoe lang laat je zo’n knuffel duren? Wat vindt hij of zij van mij? Denkt de ander niet dat ik wat van hem wil? Of wil die ander wat van mij? En wat dan? Kun je dat wel waarmaken? Je lijf verstrakt, je ondergaat de knuffel, maar veel komt er niet van binnen. Je geniet er niet van. Of je besluit ‘hugs’ zelfs helemaal uit de weg te gaan. En dat is jammer. Want daarmee mis je waarschijnlijk ook de aanmaak van het hormoon oxytocine en de vele positieve effecten die dat heeft.
Hoe werkt dat knuffelhormoon “Oxytocine”?
Oxytocine is een hormoon waar je je ontspannen en blij van gaat voelen. Het geeft een gevoel van vertrouwen en verbondenheid, je ervaart minder stress en kunt gemakkelijker omgaan met boosheid en angst (ook die van anderen). Niet verkeerd dus dit hormoon.
En helemaal leuk is het dat je lijf het vanzelf aanmaakt. Bij aanrakingen, knuffels en vrijen. Maar ook bij oogcontact, als iemand iets positiefs over jou zegt of door flirten. Best een breed scala aan mogelijkheden dus waarmee je dit knuffelhormoon aan kunt maken. Met als positief effect dat je je dus prettiger voelt en ook nog beter contact hebt met andere mensen.
Oxytocine kun je ook kopen in een neusspray. Wel op voorschrift van een arts, maar het kan. Die neusspray werd al langer toegepast bij vrouwen om de borstvoeding te laten toeschieten. Maar het blijkt ook een positief te werken op het libido van de man (onderzoek 2008) en kan zorgen voor betere sociale contacten bij mensen met autisme (2013). En nu dus ook met een positief effect op mensen met anorexia. Het blijkt de focus op eten, afvallen en negatieve emoties te verminderen. En dat helpt in het herstelproces.
Kip-ei-verhaal
En hiermee komen we gelijk in een soort kip-ei-discussie. Want heb je nu die spray nu nodig om te ontspannen, te kunnen gaan genieten van positieve feedback en aanrakingen zodat je dan zelf oxytocine gaat aanmaken?
Of ga je direct leren zelf oxytocine aan te maken? Door te onderzoeken hoe je contact kunt maken met jezelf en anderen en leert hoe je kunt genieten van dat (fysieke) contact en positieve feedback? Zodat je zelf oxytocine aanmaakt en je prettiger gaat voelen?
Zelf ben ik meer van de ‘real stuff’
Ik zie zelf de oxytocine spray meer als symptoombestrijding en ga liever aan de slag met de “real stuff”. Met mijn onzekerheid en onvermogen om te genieten dus. Dat is wat ik heb gedaan tijdens mijn herstelperiode van boulimia. Ik werd me bewust dat ik aanrakingen en complimenten niet binnen liet komen en afstand hield van anderen en mijn gevoel. En heb stap voor stap leren genieten van aanrakingen en echt contact. En geloof me, ik heb een tijd gehad dat ik me direct opsloot in het toilet zodra ik zag dat iedereen aan het ‘huggen’ sloeg. Grappig, nu snap ik ook waarom ik me tegenwoordig veel beter voel. Laat maar komen die ‘hugs’.
Tips voor de “natuurlijke” oxytocine
Ik heb wat tips die je kunnen helpen (vermoedelijk omdat ze je oxytocine niveau verhogen).
- Kijk mensen eens in de ogen (ook in winkels en onderweg). Kost niets en je krijgt er meestal een glimlach voor terug (dus oxytocine).
- Douchen: voel de waterstralen op je lijf. Vaak kun je ook de douchestraal aanpassen aan jouw behoefte voor nog meer oxytocine.
- Smeer je na het douchen in met bodylotion. Met aandacht he!?! Niet terwijl je hoofd al ergens ander is…..
- Ga naar buiten en voel de zonnestralen of wind op je huid.
- Als je een compliment krijgt, haal dan adem en denk of zeg: “Die steek ik in mijn zak” (in plaats van gauw overgaan tot de orde van de dag of iets te zeggen als “ach, dat kan toch iedereen” of “het is geen moeite”). Tip van mijn dochter.
- Geef je zelf een voetmassage, laat partner of vriend(in) je voeten masseren of koop zo’n voetmassage rol apparaat en gebruik die.
- Ga naar schoonheidsspecialiste of masseur (misschien vreemd, maar als ik iemand hiervoor betaal, kan ik gemakkelijk wel voluit genieten). Of ga eens naar een haptonoom.
- Neem tijd voor uitgebreide vrijerij
- Ga iets leuks doen met vriendinnen: lachen, verhalen delen, samen iets doen. Sociaal contact zorgt voor oxytocine. Of masseer in een rijtje eens elkaars schouders.
- Als je schrikt van een aanraking, wordt je daar dan bewust van en haal adem (vaak vergeet je dat). Hierdoor ontspan je en kan je toch meer genieten.
- Probeer zo veel mogelijk ‘Free Hugs’ uit. Hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het wordt. En denk daarbij eens aan waar jij behoefte aan hebt in plaats van aan wat de ander wil. Wil je bemoediging, een rustpunt, een schouder om op te leunen, warmte, …….?
Ga jij voor de spray of de ‘hugs’?
Dit is mijn manier, maar ik kan me ook voorstellen dat anderen kiezen voor de andere weg en zouden kiezen voor de spray. Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover. Waar zou jij voor kiezen? De spray of de hugs? En heb je nog Oxytocine verhogende tips?
10 thoughts on “Liever een neusspray dan een “hug”?”