Het is nu toch al een verloren dag
“Morgen eet ik de hele dag gezond”. Hoe vaak heb ik me dat niet voorgenomen in mijn leven en hoe vaak ging het dan weer mis gedurende de dag? Heel vaak! Een verloren dag, noemde ik die dagen. En dan was het hek van de dam. Want als het toch al een verloren dag is, dan kan de controle los. Dan mag alles. Even leuk, maar achteraf komt de spijt. Hoe kom je nu af van dit verloren-dag-syndroom?
.
Herken je dat verloren dag gevoel? Bij mij was het echt heel erg in mijn boulimia-tijd. Als er ook maar iets mis ging tijdens de dag, dan bestempelde ik de hele dag als ‘verloren dag’. Want ik had me zo iets anders voorgenomen voor die dag. Ik wilde namelijk gezond ontbijten, een verantwoorde lunch meenemen en ’s avonds super veel groente eten met een beetje rijst en alleen een stukje vis of vlees. Geen tussendoortjes. Niet doorslaan. Geen eetbuien. Niet toegeven aan verleidingen.
Ontbijten ging altijd prima. Maar daarna moet je toch naar buiten. Naar je studie, je werk, een afspraak. En daar zijn allemaal verleidingen. Een collega die taart heeft meegenomen, een koekje bij de koffie, een winkel of (tank)station met allerlei verleidelijk eten waar je langs moet lopen terwijl je weet, ziet of soms zelfs ruikt wat daar allemaal voor lekkers ligt. Het waren trouwens niet alleen verleidingen waar ik last van had, maar ook de onrust in m’n lijf en die eet-wel-of-niet-stemmetjes in m’n hoofd waar ik doodmoe van werd.
Verloren dag
Ging ik eenmaal voor de bijl, dan werd het moeilijk om niet nog wat te nemen. Zowel fysiek (want eentje nemen vraagt echt om meer) als psychisch. Ik had mezelf nu toch al teleurgesteld. Ik had weer eens bewezen dat ik geen enkele controle had over mezelf, geen doorzetter was, kortom dat ik een slapjanus was. Dat denken, was een vrijbrief om dan alles maar los te laten en de dag te bestempelen als ‘verloren dag’. Om vervolgens grenzeloos te dineren of om eetbui-eten te kopen en te zwelgen en mezelf te verdoven in mijn controleloosheid. Lekker.
Natuurlijk kwam daarna altijd weer de spijt, de schaamte, de boosheid en toch ook weer de strijdlust om voor de dag daarna weer goede voornemens te maken. Een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar hiermee had ik nog niet het probleem echt opgelost. Want iedere dag kon weer precies zo lopen als deze ‘verloren dag’.
Ik had het overigens niet alleen met gezond leven, maar ook met andere dingen. Als student stond ik bijvoorbeeld op een gegeven moment rood en daarbij dacht ik ook “Rooier dan rood kan niet, dus wat maakt het uit”. En zo bleef ik iedere maand meer geld uitgeven dan er binnenkwam. Tot ik op een gegeven moment duizend gulden rood stond en tot mijn grote schaamte een afbetalingsregeling met de bank moest treffen. Dit wilde ik nooit meer.
Stoppen met het verloren-dag-syndroom
Ik ben ergens toch maar gestopt met het ‘verloren-dag-syndroom’. Het bracht me niets. Het bracht me zelfs verder van huis dan ik wilde zijn. Ik voelde me juist nog ellendiger, kleiner, ongelukkiger door de dag als ‘verloren’ te beschouwen. Ik vond het ook heel vervelend dat ik mezelf slachtoffer maakte van mezelf. Alsof ik geen enkele keus meer had. Dat ik alles maar lijdzaam moest ondergaan met het hoofd gebogen. Ik moest dus wat anders verzinnen en doen. Hieronder de vier tips die mij nog dagelijks helpen. Misschien kun jij hier ook wat mee.
Tip 1. Iedere seconde van de dag kan ik opnieuw kiezen
Natuurlijk doe ik nog weleens iets dat ik me eigenlijk niet had voorgenomen. Dat extra glas wijn terwijl ik al genoeg heb gedronken, nog twee uur doorwerken terwijl ik me had voorgenomen op tijd te stoppen, gedachteloos een hele bak smakeloze chips eten, een beetje doelloos surfen op internet of Facebook terwijl ik een blog moet schrijven. In al deze gevallen denk ik nu: “Niet zo handig Charlie” en dan moet ik eigenlijk alweer lachen om mezelf. Ik weet namelijk dat ik op ieder moment van de dag, iedere seconde een nieuw besluit kan nemen. Ik kan stoppen waar ik mee bezig ben en iets anders gaan doen.
Ik kan die flauwe bak chips zo in de prullenbak kieperen, ik kan mijn computer alsnog afsluiten of de rest van mijn glas wijn laten staan en overstappen op de thee.
En heb je niets met de zin: “Iedere seconde van de dag kun je een nieuw besluit nemen”, dan kun je misschien wel iets met de vraag “Wie heeft ooit bedacht dat om 00.00 uur ’s nachts een nieuwe dag begint?”. Of het nu zeven uur ’s ochtends, drie uur ’s middags of negen uur ’s avonds is, je kunt op iedere seconde van de dag jouw nieuwe 24-uur laten ingaan. Als frisse start.
Tip 2. Deel je frustratie
Je frustratie delen van een niet zo handige actie kan goed helpen om te ontladen, weer beter in je vel te komen en alles in een breder perspectief te zien. Dus bel die vriend(in), deel het met je partner of schrijf het van je af in een dagboek.
Tip 3. Make your day
Soms zitten er dingen tegen. Soms doe ik iets dat niet zo handig is. Soms voel ik me gewoon rot op een dag of heb nergens zin in. Op die momenten bedenk ik voor mezelf “Waar word ik echt blij van?” of “Wat zou mijn dag nog waardevol maken?”. En dan bedenk ik iets waar ik me goed van ga voelen, zowel op dit moment als ook later. Dan steek ik bijvoorbeeld de kaarsjes aan en zet een lekkere pot thee voor mezelf, koop een leuk tijdschrift voor mezelf of een mooie bos bloemen, ga lekker in bad, wandel m’n rotgevoel van me af, ruim een kast op of kruip lekker tegen m’n lief aan op de bank om een mooie film te kijken. Zo maak ik van een schijnbaar ‘verloren dag’ weer wat moois.
Tip 4. Zorg goed voor jezelf
De laatste tip. Ook al ben je gezwicht voor de verleidingen van koek, snoep of een eetbui, zorg goed voor jezelf. Eet toch nog die gezonde berg groenten die je je had voorgenomen en dat stukje vlees of vis. Neem een snuif frisse buitenlucht en duik op tijd je bed in. Hierdoor voel je je geheid al een stuk beter.
.
Gerelateerde blogs
- De vicieuze cirkel van eetbuien en boulima
- Help, hoe kan ik stoppen met eetbuien?
- Hoe doorbreek ik mijn obsessie met eten?
- Waarom het zo moeilijk is niet te snoepen en te snaaien aan het einde van de dag.
- Een eetbui is als een dreinend kind.
Deze blog verscheen al eerder (begin 2016) en is licht bijgewerkt.
.
Hoe maak jij van een verloren dag iets moois?
Heb jij ook tips? Om van zo’n slechte dag nog iets moois te maken? Deel ze in het reactieveld hieronder.
22 thoughts on “Het is nu toch al een verloren dag”