Vraag en antwoord over eetbuien en door blijven eten
Wat doe ik aan die snaaibuien als ik ’s avonds op de bank plof? Waarom kan ik lekkere hapjes niet weerstaan? Waarom ben ik dag en nacht in mijn hoofd bezig met eten? Zomaar drie vragen die me afgelopen dinsdag gesteld werden tijdens een life vraag en antwoord sessie op de Facebook pagina van het Online Coach en Kook programma van Amber Albarda. De antwoorden op deze en nog meer vragen vind je hier.
.
Deze hele maand april was ik gast-expert ‘eetbuien’ in de Facebook Groep van Amber Albarda. Met posts, tips en afgelopen dinsdag ook een life-chat vraag en antwoord sessie. Hieronder vind je het grootste deel van de gestelde vragen tijdens de chatsessie en mijn antwoorden hierop.
.
Verder vind je in dit artikel informatie over het Better Event van Amber Albarda dat plaatsvindt op 14 en 15 mei 2016 in de RAI in Amsterdam. Tijdens dit event geef ik ook twee lezingen “Bevrijd jezelf van eetbuien”. Meer over het event en hoe je met korting kaartjes kunt kopen, vind je onderaan dit artikel. Maar nu eerst de Q&A.
Vraag en antwoord chatsessie
Ik kan het gevoel van honger slecht verdragen. Ik eet al zes keer per dag en zo min mogelijk suiker. Toch pak ik snel wat eten als ik flauw wordt. Wat kan ik hieraan doen?
Let op wat je eet tussendoor. Als je tussendoor crackers, gedroogd fruit of andere koolhydraatrijke producten eet, gaat je bloedsuikerspiegel te snel omhoog. Je lijf gaat dit compenseren door insuline aan te maken. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel weer te snel en krijg je weer een flauwte. Beter is op die tussendoormomenten iets te eten dat wel voedt, maar dat niet je bloedsuikerspiegel beïnvloedt: bijvoorbeeld een klein handje noten of een eitje (eiwitten dus, al dan niet in combinatie met wat rauwkost). Lees ook deze blog.
Ik eet overdag normale porties en gezond, maar zodra mijn zoontje ’s avonds op bed ligt en ik op de bank plof, hoor ik al dat lekkers in de kast roepen. De hele avond heb ik dan een onrustig gevoel, behalve wanneer ik eraan toegeef. Hoe onderbreek ik dat?
Dat op de bank-plof-moment en dan gaan snaaien is heel herkenbaar voor heel veel mensen. De onrust van de dag zit dan nog in je lijf. Direct gaan zitten voelt voor je systeem dan als een ‘cultuur-shock’ waarop het reageert met onrust en gedachtes aan eten (om die onrust tegen te gaan). Vaak helpt het om nog even af te bouwen na de dag. Nog even wat rustiger activiteiten te doen voordat je echt gaat zitten: een wasje vouwen, blokje om, wat opruimen of wat yoga-oefeningen. Dan krijgen je hoofd en lijf de tijd om tot rust te komen.
Verder zeg ik altijd dat “eetbui-trek” is als een dreinend kind. Hoe meer je het z’n zin geeft, hoe vaker het voorkomt. En hoe minder je erop reageert, hoe eerder het zal stoppen met dreinen.
Ben ik de hele week goed bezig, maar ga ik in ’t weekend bij iemand eten die allerlei ongezonds lekkers heeft, of naar een buffet en een tafel vol hapjes en ….weg is de rem. Dan overeet ik me weer. Ook al maak ik van tevoren afspraken met mezelf, de verleiding wint. Wat doe ik hieraan?
Heel herkenbaar. Dat noem je ‘extern eten’. Eten omdat het er staat. Voordat je het weet loopt het water dan al in je mond en pak je onbewust de eerste hap. Een paar dingen die je hieraan kunt doen:
- Zorg dat je overdag normaal eet (dus je normale maaltijden). Als je namelijk overdag (of de hele week) al rekening gaat houden met de hapjes bij het buffet door weinig te eten, dan heb je bij het buffet mega veel honger. En dan is de rem inderdaad zoek.
- Kies ook bij een buffet verantwoord: Als je alleen koolhydraten eet, krijg je te veel bloedsuikerspiegel-schommelingen en bestaat het risico op dooreten. Meer info vind je hier.
- Oefening baart kunst. Bij extern eten, kun je jezelf trainen om het niet te pakken. Althans als je niet ook gewoon iets moet eten voor de honger. Heb je eigenlijk al genoeg gegeten, dan kun je jezelf trainen door wel te kijken of te ruiken, het desnoods te pakken en weer terug te leggen. Het is ‘hard werken’, maar hiermee verdwijnt op den duur het impulsieve pakken.
- Onderzoek waarom je eet. Het kan ook zijn dat je je wat ongemakkelijk voelt in het gezelschap en dat je daarom eet. Eten is dan niet de juiste remedie.
- Meer tips over uit eten gaan vind je hier.
Als ik eet, heb ik vaak het idee dat het me gaat om het bijten, het nemen van die hap. Als het dan eenmaal in mijn mond zit, kauw ik amper. Ik slik snel door om maar snel weer mijn tanden erin te zetten voor een nieuwe hap. Is dit raar of herkenbaar?
Je bent zeker niet de enige. Heel veel mensen hebben de behoefte aan een ‘bite’ of iets om op te kauwen. Bijvoorbeeld de hele dag door kauwgom kauwen of pepermuntjes eten. Vaak ben je er niet eens bewust van dat je het de hele dag doet. Maar het is wel een gewoonte geworden. Toch zorgt het continu willen kauwen juist voor onrust. Je kaken maken overuren (raken soms zelfs overbelast). Zodra je niets in je mond hebt, word je onrustig. Deze gewoonte is goed te doorbreken (zelfs van het ene moment op het andere). Zodra je ermee stopt, zul je merken dat het de eerste dag behoorlijk lastig is, maar daarna merk je dat je dat het een verademing is. Niet steeds hoeven kauwen geeft rust in je hoofd en in je lijf.
Je kunt trouwens ook eens over nadenken over deze vraag: Wat is het werkelijk waar je je tanden in wilt zetten? Is het wel eten?
Er kwam ook nog een handige tip uit de groep: zodra je merkt dat je als een bezetene wilt kauwen, even stoppen. Een ademhalingsoefening doen en dan pas weer een hap nemen.
Ik ben enorm gefixeerd op eten en het wordt alleen maar erger nu ik bezig ben met mezelf nieuwe eetgewoontes aanleren op basis van de recepten en weekmenu’s van Amber. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Sommige mensen in de groep gaven zelfs aan dat ze erover droomden.
- Het kan inderdaad zijn dat de focus op eten hierdoor toeneemt.
- Het kan ook zijn dat je in een bewustwordingsproces zit waarbij het nu heel veel aandacht vergt, maar dat het na een periode van gewenning wat relaxter wordt.
- Wat ook kan, is dat het teveel is om in 1x je hele eetpatroon om te gooien. Dan kun je beter gefaseerd hiermee bezig gaan. Volg niet het hele weekmenu, maar wissel af met gerechen die je al gemakkelijk afgaan (kijk eventueel wel of je de ingrediënten van jouw basisgerechten zo kunt kiezen dat ze rustiger zijn voor je lijf).
- Eten is verder geen doel op zich (tenzij het je vak is). Kijken op welke andere gebieden je je wilt ontwikkelen en daar dan je aandacht op richten, helpt ook. “Alles wat je aandacht geeft, groeit”. Zie deze blog.
Blijft het omgaan met eten altijd een strijd als je een eetstoornis hebt (gehad)? Is het iets waarmee ik moet leren leven?
Een eetstoornis overwinnen kan inderdaad een hele strijd zijn. Het continu denken over eten en strijd met eten kan ook nog een hele tijd duren. Ermee moeten leren leven hoeft niet. Weet dat iedereen kan herstellen en dat op een gegeven moment ook de strijd verdwijnt. Ik ben daar zelf een goed voorbeeld van. Soms duurt het wel een behoorlijke periode voordat je het zelf ook durft te gaan geloven.
De obsessie voor eten wordt steeds groter als je vaak ‘aan de lijn hebt gedaan’. Alles wat niet ‘mag’, dat trekt juist.
Ja, dat klopt. Het helpt als je ervan uitgaat dat je alles mag, maar dat je misschien niet alles wilt (omdat het consequenties heeft). Zo snoep ik nauwelijks meer omdat ik weet dat ik daarna in een enorme suikerdip zak (zweverig, zweterig, bibberig en doodmoe). Dat is het mij niet waard. Een vriendin van mij drinkt om die reden helemaal geen wijn meer omdat ze dagen erna nog moe is. Het mag dus wel, maar ze wil het niet.
Lijnen is trouwens een van de grootste triggers voor snaaien en eetbuien. Ik zeg altijd “nooit meer op dieet”, maar wel een stabiel eetpatroon, dan kom je vanzelf op je gezonde, natuurlijke gewicht.
.
Met korting naar het Better Event
Op 14 en 15 mei vindt het Better Event plaats in de RAI in Amsterdam. Een inspirerende beurs over gezond leven en eten met lezingen, workshops, demonstraties en allerlei stands met gezonde, lekkere en verzorgende producten en boeken. Ik geef hier op zaterdag om 12.00 uur en zondag om 15.00 uur de lezing “Bevrijd jezelf van eetbuien”. Leuk als ik je daar kan ontmoeten.
Naast mij zijn er die dag nog vele andere bekende sprekers en auteurs die workshops en lezingen geven. Onder andere Jesse van der Velde, Juglen Zwaan, Amber Albarda, Ralph Moorman en Richard de Leth. Ook kun je tijdens dit bijzonder gezonde event kennis maken met allerlei pure, hoogwaardige producten, maar ook yoga lessen en proeverijen bijwonen. Meer informatie over het programma vind je hier.
Als lezer van mijn blog, kun je met korting naar het Better Event. Bestel vóór donderdag 5 mei 2016 een ticket en betaal slechts € 6,00 per persoon in plaats van € 16,00 aan de deur. Direct bestellen
Welke vragen houden jou bezig op het gebied van je eetpatroon of eetstoornis?
Laat me weten welke inzichten deze vraag en antwoord sessie je heeft gegeven en of jij nog aanvullende vragen hebt. Dan beantwoord ik die hieronder of wijd er binnenkort een blogartikel aan.
.
14 thoughts on “Vraag en antwoord over eetbuien en door blijven eten”