15 dec

Waarom je tijdens de feestdagen beter naar je lijf kunt luisteren dan naar je ratio

Illustratie zwartwit lijntekening poppetje met in buik een hartje met een ? en boven hoofd een denkballonnetje met een ? Daaromheen een lucht met sterren als symbool voor de feestdagen. In een rood vlak.In de Volkskrant lees ik ‘Wie niet wil aankomen tijdens de feestdagen moet zijn ratio inzetten’. Gevolgd door de boodschap ‘Dat vergt véél, héél véél oefening.’ Ik haak gelijk af. Want ‘Hallo, het is het einde van het jaar. Daar heb ik toch geen tijd en energie meer voor?’ Ik ben ook pissig. Want het kan echt simpeler.

.

Waarom ben ik zo pissig?

Je brein en ratio gebruiken. Ammehoela. Alsof mijn hersenen voelen of ik honger heb of verzadigd ben. Ja, tuurlijk kan ik iets beredeneren met mijn hoofd. Kan ik bedenken wat handig en verstandig is. Kan ik in m’n hoofd proberen een beetje overzicht te houden over wat ik eet. En ik snap ook dat het waarschijnlijk te veel is voor mijn goddelijke lijf als ik de hele dag álles blijf eten dat voorbijkomt. Maar mijn ratio laten bepalen wat ik eet, dat gaat me te ver.

Te strenge regels vanuit onze ratio maken het ingewikkelder. Juist tijdens de feestdagen wanneer alles anders loopt dan normaal. Het lukt bijna nooit om je regels te volgen. Voordat je het weet eet je gedachteloos een kerstchocolaatje terwijl je dat niet wilde doen. Of eet een oliebol meer dan je je voornam. Of andersom, je eet exact wat je had bedacht maar hebt nog honger. Of voelt je zielig omdat anderen nog eten en jij niet. En dat is dan weer voer voor een eetbui later.

Daarnaast zorgt ons brein ook voor gedachtes die niet zo behulpzaam zijn in deze tijd van overvloed. Zoals ‘Het maakt nu toch niets meer uit’, ‘Nu kan het nog’, ‘In januari ga ik toch op dieet’ of ‘Ik moet het eten want ik mag de kok niet teleurstellen’.

Kortom, dat wispelturige brein, zou ik deze feestdagen maar niet te serieus nemen.

 

Wat dan wel te doen tijdens de feestdagen?

De oplossing is dichterbij dan je ratio denkt. Luisteren naar je lijf (buik) en je intuïtie is het beste wat je kunt doen. Altijd al. Maar zeker tijdens de feestdagen.

Je lijf is veel eenduidiger dan die 1001 gedachtes die in je hoofd rondzingen. Luister je naar je buik of intuïtie dan is het antwoord helderder. En dat maakt het een stuk simpeler. Mijn buik heeft óf nog wél ruimte. Of niet. En ook je smaakpapillen weten precies wat jij lekker vindt en wat niet.

Stripverhaal Hoe luisteren naar je lijf en intuïtie tijdens de feestdagen. In drie beelden. Beeld 1. Hoofdbrekens: Poppetje met heel groot hoofd en heel klein lijfje met denkballonnetje met tekst: Wat een feest! Toch al verpest. Nu kan het nog. Het is allemaal zoooo....lekker. Nu heb je alweer te veel gegeten. Ik mag de kok niet teleurstellen. Dieetregel 1 2 3. In januari ga ik weer op dieet. Straks mag het niet meer. Dan een pijl naar beeld 2 'Maak het simpeler': met daarin poppetje met normaal hoofd/lijf verhouding en tekstballon: Luister maar naar je lijf en intuitie. Beeld 3. Je lijf laat het weten. Poppetje met rood mondje en daarnaast de tekst 'Wat vind ik lekker?' en in buik een ronde plek met daarnaast de tekst 'Wat zegt mijn buik/intuïtie? ja/nee

Dat we tijdens de feestdagen meer trek hebben, dat is heel normaal. Het artikel in de Volkskrant geeft goed aan hoe lastig het kan zijn tijdens de feestdagen. Op social media vliegen de heerlijkste gerechten voorbij, er zijn overvloedig veel eetmomenten en de winkels liggen vol met decemberlekkers. Plus eten voelt zó verdiend aan het einde van het jaar. Dan spoelt vanzelf het water door je mond van de lekkere trek.

Het is dan ook niet raar dat we tijdens de feestdagen wat meer eten en voller zitten dan normaal. Daar kan ons lijf ook prima tegen. Maar waar we last van krijgen is als we oncomfortabel veel eten. En dat hoeft niet.

 

Honger en verzadiging voel je in je buik. Niet in je hoofd.

Vertrouw tijdens de feestdagen vooral op je lijf en intuïtie. Die weten precies wat goed voor je is en wat niet. Intuïtief weet ons lijf dat regelmatig eten, ook op feestdagen, het fijnst is. Zelfs als je ratio het tegendeel beweert.

Honger en verzadiging voelen we in onze buik, niet in ons hoofd. Deze signalen geeft ons lijf niet voor niets. Het wil dat we daarnaar luisteren en handelen. Net zoals je gaat plassen als je blaas vol zit.

En mocht je wat hulp nodig hebben om de signalen van je lijf te duiden, gebruik dan de honger- en verzadingsschaal. Hiermee kun je inschatten of je nog honger hebt of niet. En mocht je vol zitten en er toch nog iets goddelijks lekkers langskomen, dan kun je altijd nog een hapje proeven (van iemand anders). Gewoon voor de smaak. Helemaal prima.

Illustratie honger en verzadigingsschaal. Een halfronde boog met 10 gekleurde vlakjes. Met links de hongerkant en rechts de verzadigingskans. De schaal loopt van: 1. Uitgehongerd: uitgeput, slap, moe, zwaar, op, duizelig, misselijk, trillerig. 2. Erg hongerig: gulzig, maag knort en trekt samen, prikkelbaar, geen energie. 3. Hongerig: leeg gevoel, eten nodig. 4. Trek: zin in eten, lichte honger. 5. Neutraal: ik ben oké, energiek. 6. Bijna verzadigd: tevreden, honger weg. 7. Fijn verzadigd: prettig, voldaan, genoeg. 8. Vol gevoel: te voel, niet prettig, voelbaar. 9. Oncomfortabel vol: opgepropt, onaangenaam, opgeblazen, licht pijnlijk, broek/riem los. 10. Ziek vol: overvol, misselijk, buikpijn, zweterig. De vakjes 1 t/m 3 en 8 t/m 10 zijn geel/oranje/rood gekleurd met daarin smileys die verdrietig zijn. De vakjes 4 t/m 7 zijn groen met smileys die blij zijn.

 

Moet je je ratio dan helemaal niet gebruiken tijdens de feestdagen?

Nee, zo zwartwit is het natuurlijk ook niet. Je kunt je ratio, samen met je intuïtie, prima gebruiken om praktisch te kijken naar je planning en invulling van de feestdagen. Ook qua eten.

Heb je bijvoorbeeld pas om 11.30 een brunch gepland staan, maar ontbijt je normaal om 07.00 uur, dan is het meestal fijner toch een licht ontbijt te nemen vroeger op de ochtend. Anders heb je straks tegen brunchtijd zoveel honger dat je jezelf gaat overeten.

Heb je op een feestdag veel afspraken achter elkaar staan, dan kan dat ook te veel van het goede zijn.  Samenzijn en steeds afstemmen op andere mensen is immers ook vermoeiend. Je ratio kan je dan prima vooraf al adviseren tussendoor een moment voor jezelf te plannen. Even wandelen of muziek luisteren. Als schakelmoment tussen twee afspraken in.

Je ratio kan ook helpen relativeren. We denken bijvoorbeeld vaak dat héél december ingewikkeld is vanwege alle feestdagen. Tot we ons realiseren dat december 27 gewone dagen telt en slechts 4 feestdagen: Sinterklaas, 1e en 2e kerstdag en oudjaarsdag. Vier dagen, dat klinkt gelijk behapbaarder.

 

Boodschap aan je ratio tijdens de feestdagen

Als je dan toch één ding aan je ratio zou willen vragen tijdens de feestdagen, dan is het dit. Vraag je ratio regelmatig tegen je te zeggen: ‘Luister maar naar je lijf en intuïtie’. Als aanmoediging om even achterover te leunen en te voelen of je verzadigd bent of nog honger hebt. Dat dus. Meer hoeft niet.

Kortom, wie zich goed wil voelen tijdens de feestdagen, luistert naar z’n buik en lijf. Wat jij?

Ik wens je fijne feestdagen toe,

O ja, deel gerust als je nog vragen of dilemma’s hebt waar je over wilt sparren. Ik doe dan m’n best om hier antwoord op te geven. Gewoon iets delen mag natuurlijk ook.

 

Meer inspiratie voor de feestdagen

Mocht je nog zoeken naar meer hulp tijdens de feestdagen, raadpleeg dan deze blogs.

2 thoughts on “Waarom je tijdens de feestdagen beter naar je lijf kunt luisteren dan naar je ratio

  1. fijn artikel dankjewel. toen ik 'of je voelt je zielig' las had ik een aha momentje. ik voelde me de afgelopen twee dagen een beetje blegh en een eetbui lag op de loer. nu realiseer ik me dat ik mezelf een beetje zielig vond over een eetmoment afgelopen weekend. fijne feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *