Waarom het zo moeilijk is om niet te snoepen en snaaien aan het einde van de dag
Tijdens een borrel praat ik met vriendin M. over ‘eten en gewicht’. Ze zegt, met frustratie in haar stem: “Bij het uitdelen van discipline heb ik niet vooraan gestaan. ’s Ochtends neem ik me nog voor om niet te snoepen, maar aan het einde van de dag doe ik het toch”. Ik kijk haar aan en vertel dat het daaraan niet ligt en ook niet aan haar.
..
Vroeger dacht ik ook altijd dat het weerstaan van snoepen en snaaien ging om doorzettingsvermogen, wilskracht, discipline, kracht, power, inzet en hard werken. Inmiddels ben ik erachter dat het daar niets mee te maken heeft. Ja, wel als je het op de traditionele manier aanpakt van drillen en trainen. Maar het wordt veel gemakkelijker als je weet wat de drie belangrijkste principes zijn die gezonde keuzes aan het einde van de middag zo lastig maken. En als je weet dat dezelfde drie principes je ook helpen om het desondanks toch te kunnen. De drie principes zijn:
- Als je batterij leeg raakt, raak je je wilskracht kwijt.
- Het gaat niet om discipline of wilskracht.
- Negatieve gedachtes zorgen voor legitiem struisvogelgedrag.
1. Als je batterij leeg raakt, raak je je wilskracht kwijt
Het afnemen van je wilskracht of discipline gedurende de dag heeft alles te maken met je energieniveau, oftewel jouw eigen batterij. Na een nacht slapen, is je lichaam opgeladen, je geest tot rust gekomen en dan gaat het meestal prima met die wilskracht en discipline: je batterij is opgeladen. Maar dan moet er gewerkt worden, kinderen naar school gebracht, vliegen de mailtjes/appjes je om de oren, krijg je trammelant met die of gene, kom je in de file, zitten dingen tegen of wordt het weer zo’n race-tegen-de-klok-dag. Niet zo gek dat je batterij dan leeg is aan het einde van de dag.
Met het vorderen van de dag, neemt je energie af en met het verliezen van je energie, verlies je ook je wilskracht. Logisch dat het dan moeilijk wordt ongezonde gewoontes de kop te bieden (iets lekkers voor de pep, gemaksvoer, op de bank ploffen). En dat je energievretende dingen liever vermijdt (sporten, gezond koken, dingen doen waar je tegenop ziet of die gedoe zijn, etc.). Je kunt er dus niets aan doen dat je wilskracht afneemt als je batterij leeg raakt.
Wil je ook aan het einde van de dag voldoende energie en wilskracht overhouden om te doen wat je je had voorgenomen, dan is het dus belangrijk om jouw batterij opgeladen te houden.
Hoe is dat voor jou? Houd jij je batterij altijd opgeladen?
TIP Zorg dat je je batterij opgeladen houdt
- Zorg voor een goede balans tussen energiegevers en energievreters.
Wil je je batterij de hele dag opgeladen houden, dan zul je meer energie moeten krijgen dan uitgeven. Maak eens een lijstje van energiegevers en energievreters en bedenk hoe je deze in balans kunt houden.
Energiegevers (voorbeelden) | Energievreters (voorbeelden) |
· Wandelen
· Pauze of even rust nemen · Gezond en regelmatig eten · Muziek luisteren · Dansen · Tekenen · Meditatie of yoga · Sporten · Douchen · Praten met …… · etc.
|
· Te grote to-do lijst
· Dingen waar ik tegenop zie · Mijn hele dag volgepland · Ruzies of heftige discussies · Vergaderingen · Als iets niet goed gaat · Te weinig of te laat eten · Sommige mensen · Bellen in de auto (of files) · De hele dag door m’n mobiel aan · Direct iets moeten bij thuiskomst · Fastfood · etc. |
- Zorg dat je regelmatig een moment pauze of rust neemt gedurende de dag.
- Kijk hoe je onderweg naar huis al tot rust kunt komen (afschakelen, afronden van de dag) of neem als je thuis komt eerst een moment voor jezelf.
2. Het gaat om gezonde gewoontes i.p.v. discipline
Veel mensen kijken enorm op tegen mensen met een voorbeeldige levensstijl. Van die mensen die altijd op gewicht blijven zonder te jo-jo-en, altijd verantwoord eten, het kunnen laten bij 1 stukje chocola (in plaats van de hele reep opeten), die braaf gaan sporten, hun huis altijd opgeruimd hebben, er op elk moment van de dag pico bello verzorgd uitzien, een rijk sociaal leven hebben, etc. Dat soort mensen dus. Vaak denk je dat deze mensen deze levensstijl hebben vanwege hun enorme discipline en doorzettingsvermogen.
Nou, no way. Deze mensen doen dit echt niet elke dag op discipline. Dat zou veel te veel energie vergen. Nee, deze mensen doen dat op routine, op gemakzucht, fluitend met twee vingers in hun neus. Hoe? Nou omdat ze zich gezonde gewoontes hebben aangeleerd. Niets meer en niets minder. En zoals je weet (van je slechte gewoontes), is het super eenvoudig om gewoontes uit te voeren. Daar hoef je niet eens meer over na te denken, dat gaat als vanzelf, als op de auto-pilot zonder dat het je energie kost. Zo doen die mensen dat dus.
Alleen het aanleren van gezonde gewoontes kost dus energie, maar als je ze eenmaal hebt, dan gaat het als vanzelf. Dankzij principe 1 “Zorg dat je batterij opgeladen blijft”, kun je op een veel gemakkelijker manier die nieuwe gewoontes aanleren.
Dus vergeet het woord discipline, en leer je zelf aan dat jij vanaf nu werkt aan het ontwikkelen van ‘gezonde gewoontes’. En dat mag gewoon met vallen en opstaan, net zoals je hebt leren lopen en fietsen. Misschien voelt het onderweg zijn naar ‘gezonde gewoontes’ zelfs al een stuk beter en motiverender dan wilskracht en discipline moeten inzetten. Het geeft in ieder geval meer energie.
Welke gezonde gewoontes wil jij aanleren?
3. Legitiem struisvogelgedrag door negatieve gedachtes
Tja, en dan komen we bij het laatste en derde principe. Gedachtes en overtuigingen zijn bepalend of iets lukt of niet lukt. Als je tegen jezelf zegt “Ik heb achteraan gestaan bij het uitdelen van discipline”, dan zeg je eigenlijk tegen jezelf: “Geef het maar op, het wordt toch niets, je kunt het toch niet.” Nou, daar zakt de moed je al gelijk van in de schoenen. Je verliest energie (en dus wilskracht) en het geeft je ook nog eens een vrijbrief om legitiem (want je kunt er toch niets aan doen) te blijven doen wat je doet. Niet echt behulpzaam dus.
TIP. Daag je negatieve gedachtes uit
Geloof niet alles wat je denkt en daag negatieve, saboterende, onhandige, tegendraadse of belemmerende gedachtes uit. En kijk welke gedachtes jou wel gaan helpen om gezonde gewoontes aan te leren. Hoe? Door deze stappen te volgen:
Welke negatieve gedachte zit jou in weg om te doen wat je wilt?
- Daag je negatieve gedachte uit:
- “Zeg, waar kom jij vandaan (die gedachte dus)?”
- “Ben ik het wel met jou eens?”
- “Wil ik me aan jou vast blijven houden?”
- Is je antwoord ja, dan kies je in feite voor het handhaven van je ongezonde gewoontes.
- Is je antwoord nee, bedenk dan eens welke gedachtes je wel kunnen helpen, steunen en motiveren. Bijvoorbeeld:
- “Ik ben gezonde gewoontes aan het aanleren.”
- “Vallen en opstaan horen bij het leerproces waar ik in zit.”
- “Als iemand anders het kan leren, dan kan ik het ook.”
- “Het is nu nog ingewikkeld, maar ik verheug me op de dag dat ik ook op routine gezonde keuzes kan maken”.
- “Ik ben benieuwd wat dit me gaat brengen”.
Samenvattend
- Zorg dat je batterij opgeladen blijft.
- Ontwikkel gezonde gewoontes.
- Gebruik behulpzame, motiverende gedachtes.
Ik ben benieuwd hoe deze drie basisprincipes jou de komende tijd zullen helpen bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes en hoe hierdoor die snoep- en snaaigewoontes achterwege kunnen blijven. Leuk als je deelt hoe het je vergaat en of je nog aanvullende tips hebt.
.
6 thoughts on “Waarom het zo moeilijk is om niet te snoepen en snaaien aan het einde van de dag”