11 feb

Werken aan je doel en eetstoornisherstel vanuit je luie stoel. Stap 2 van werken aan eetstoornisherstel tijdens Corona avondklok en lockdown

Vandaag stap 2 van werken aan eetstoornisherstel vanuit je luie stoel tijdens Corona avondklok en lockdown. Met drie oefeningen die je de komende weken kunt doen en die je helpen stappen te zetten in je herstel én zorgen dat je meer het gevoel krijgt dat je leeft. Deze keer inclusief een audio-oefening die je kunt doen vanuit je luie stoel.

 

Wat een enthousiaste reacties

Wat een reacties kreeg ik op mijn vorige blog “Hé, doe je mee? Werken aan eetstoornis herstel tijdens de avondklok en lockdown”. Niet alleen van mensen met een eetstoornis die vol enthousiasme aangaven mee te doen. Maar ook mensen zonder eetstoornis gingen fröbelend aan de slag. Zelfs mijn moeder was er een paar uur voor gaan zitten en liet mij vorige week trots haar collages zien. Het maken van collages gaf haar vooral energie om te kijken naar wat ze wél zou willen, wat er belangrijk voor haar is én waar ze meer positieve aandacht aan wil geven. Zelfs als de Corona maatregelen nog een tijdje van kracht blijven.

 

Visualiseren van doel helpt bij herstel

Ik kreeg zelfs een onverwachte afmelding van een startsessie door deze opdracht met de volgende boodschap: “Ik heb vorige week de startsessie voorbereid en dit heeft ertoe geleid dat ik zelf al wat nodige stappen heb gezet om met mijn doelen aan de slag te gaan. Ook jouw boek en ‘Werken aan eetstoornisherstel tijdens Corona/avondklok’ leveren een positieve bijdrage in mijn proces op dit moment. Voorlopig kan ik dus zelf verder”.

Zo zie je maar, dat bewust bezig gaan met waar je staat en je doel, je al enorm kunnen helpen op weg naar de oplossing en herstel.

 

Vandaag daarom stap 2 van werken aan eetstoornisherstel tijdens Corona avondklok en lockdown.

Op basis van de collages die je hebt gemaakt, kun je gelijk aan de slag met deze stap. Mocht je de collages (nog) niet hebben gemaakt, dan kun dat natuurlijk eerst nog doen. Je kunt echter ook direct onderstaande oefeningen te doen en later de collages maken. Neem de komende weken alle tijd om stil te staan bij hoe het nu met je is, wat je niet meer wilt én wat je wél zou willen en belangrijk voor je is. Met behulp van deze drie oefeningen.

  1. Hoe is het nu en wat wil ik hiermee?
  2. Werken aan je doel en eetstoornisherstel vanuit je luie stoel met behulp van een audio-oefening.
  3. Alternatieven voor wat je niet meer wilt.

Het fijnst is om voor deze drie oefeningen rustig de tijd te nemen. Dan is het effect namelijk het grootst en duurzaamst. Kauw bijvoorbeeld een paar dagen op hoe het nu met je is en wat je hiermee wilt. Doe dan de audio-oefening of doe deze zelfs een aantal dagen achter elkaar. Gewoon vanuit je luie stoel. Om vervolgens ook weer de tijd te nemen om op een rijtje te zetten wat je hebt geleerd uit deze drie oefeningen.

 

Oefening 1. Hoe is het nu en wat wil ik hiermee?

Zet of hang je collage van hoe het nu is, eens voor je en kijk er op je gemak en van een afstandje naar om uit te vinden wat je hier nu van vindt, hoe het je raakt en wat je hier nu mee moet. Pak er een leeg vel papier of fijn schrijfblok of schrift bij en schrijf op wat er bij je bovenkomt. Onderstaande vragen kunnen je hierbij helpen.

  • Hoe vond je het om deze collage te maken? Moeilijk, gemakkelijk, ….?
  • Als je naar het geheel kijkt, wat doet het je dan? Hoe raakt het je?
  • Stel je voor dat dit de komende 10 jaar zo blijft, hoe zou dit dan voor je zijn? Wat staat er dan op het spel? Hoe beïnvloedt het je persoonlijke, werkzame, studerende of sociale leven?
  • Wat zijn de dingen (gedrag, gedachtes, gewoontes) die je kwijt wilt?
  • Wat zijn de dingen (gedrag, gedachtes, gewoontes) die je wilt houden?
  • Welke andere dingen komen er nog bij je boven?

 

Oefening 2. Werken aan je doel en eetstoornisherstel vanuit je luie stoel

Ook rondom je doel zou je een aantal vragen van de vorige oefening kunnen beantwoorden. Hoe het is als je naar deze collage kijkt, welk gevoel of lichaamssensaties deze collage bij je oproept, hoe het je helpt keuzes te maken? Wat de belangrijkste elementen zijn die je in je collage ziet?

Maar deze stap kun je ook op een andere manier doen. Ik heb namelijk een oefening voor je opgenomen die je gewoon via je mobiel of oortjes kunt beluisteren. Deze stap kun je dus gewoon doen vanuit je luie stoel of een andere fijne plek waar je comfortabel kunt zitten.

De oefening helpt je jouw doel of droom te realiseren. Het is een oefening die helpt je lichaam en brein bewust te laten worden van je doel. Zodat zowel je lichaam als geest je steeds meer ondersteunen dié keuzes te maken die jou helpen om dingen te veranderen of te realiseren. Deze oefening helpt je om met ontspannen nieuwsgierigheid te verkennen hoe je leven eruit zou zien als je je doel of droom al gerealiseerd hebt.

Je kunt hieronder de doeloefening downloaden en direct gebruiken (als je op het plaatje klikt, start de download als het goed is direct). Of via deze link (kijk in je downloadmap als je de MP3 niet gelijk kunt vinden).

  • Zet ‘m op je smart Phone zodat je ‘m kunt gebruiken waar je maar wilt.
  • De oefening duurt ongeveer 10 minuten, maar ik raad je aan totaal zo’n 15-20 minuten de tijd te nemen, dan zit je rustiger en kunt ook na die tijd nog wat voor jezelf opschrijven over de oefening.
  • Zoek een fijne plek waar je ongestoord en lekker kunt zitten en maak het comfortabel voor jezelf (kussens, dekentje, kopje thee, etc.).
  • Geef eventueel bij anderen aan dat je 15-20 minuten de tijd neemt voor jezelf.
  • Zet of hang ook hier je collage voor je of leg deze op je schoot.
  • Start de oefening en wees nieuwsgierig naar wat je tegenkomt.
  • Schrijf voor jezelf nog wat belangrijke dingen op of neem de tijd om nog even na te voelen.

 

 

Oefening 3. Alternatieven voor wat je niet meer wilt

In deze derde oefening, sta je stil bij de verschillen tussen hoe het nu is (je probleem, huidige situatie, eetstoornis) en je doel. Je hebt in kaart gebracht welke dingen je kwijt wilt (oefening 1) en je hebt ervaren wat je doel is en hoe je wilt leven (oefening 2). Kijk vanuit je doel eens naar je lijst met dingen die je kwijt wilt. Welke alternatieve oplossingen kun je nu bedenken? Je kunt hiervoor ook dit blog raadplegen: “Wanneer ben je hersteld van een eetstoornis?”.

Maak hiervoor een lijstje met twee kolommen en schrijf in de linker kolom wat je niet meer wilt in de toekomst en in de rechterkolom wat beter past bij je doel en wat je de komende weken wilt oefenen.

Ik ben benieuwd wat de oefeningen je brengen. Leuk als je het laat weten. En mocht je twijfelen over alternatieven voor iets dat je nu nog doet (maar niet meer wilt), deel dat dan gerust. Dan denken we met z’n allen even met je mee.

Ik wens je veel inzichten en oefenplezier,

Meer lezen over dit onderwerp?

 

4 thoughts on “Werken aan je doel en eetstoornisherstel vanuit je luie stoel. Stap 2 van werken aan eetstoornisherstel tijdens Corona avondklok en lockdown

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *