Zie een eetbui als een waarschuwende kanarie
Mijnwerkers namen vroeger een kanarie mee de mijnen in. Als deze gevoelige vogeltjes niet meer zongen of erger nog bewusteloos of dood neervielen, was dat een signaal dat er iets flink mis was in de mijn. Een gaslek, te weinig zuurstof, te veel stof. Als de kanaries stilvielen, was dat hét signaal voor de mijnwerkers om zo snel mogelijk de mijn te verlaten.
Eetbuien zijn als de kanaries van mijnwerkers. Ze zijn altijd een signaal dat we iets missen, overvraagd zijn, ergens vergeten zijn voor onszelf te zorgen of dat er iets niet klopt in onze omgeving.
Zie een eetbui dus niet als eetprobleem, maar als een waarschuwende kanarie. Een kanarie die je bewust wil maken van dat er iets niet klopt. Wat wil die kanarie ons zeggen?
Een eetbui als signaal van ondervoeding
Soms zijn we ondervoed. Letterlijk doordat je te weinig of te eenzijdig eet. Het kan ook zijn dat je figuurlijk voeding mist: inspiratie, vriendschap, verbinding, uitdaging, levendigheid, aanraking, seks, gezondheid, spel, bescherming, beweging, aandacht, hulp, een luisterend oor of een arm om je schouder. Misschien verveel je je of hebt te weinig uitdaging of levendigheid in werk, studie, thuis of je sociale leven.
Niet zo raar dat je je dan leeg of onverzadigd voelt en eetbuien op de loer liggen.
Een eetbui als teken dat we overvoerd zijn
Het kan ook zijn dat eetbuien een teken zijn van te veel druk op je schouders. Dat je te veel jakkert en te weinig tijd voor jezelf hebt. Te veel afspraken, geen moment vrij in je agenda of hoge eisen aan werk of studie. Misschien neem of voel je te veel verantwoordelijkheid op je schouders. Of vind je dat je het alleen moet doen en anderen niet tot last mag zijn.
Overvoerd zijn uit zich in een volle agenda, veel deadlines, to-do lijsten, verwachtingen, moetjes, slecht slapen en eindeloos piekeren.
En dan gaan we hup-hup in hetzelfde tempo snoepen, snaaien en overeten.
Eetbuien waarschuwen als iets niet klopt in je omgeving
Er kan ook iets naars, ziekmakends of giftigs in je omgeving zijn. Dat je niet de juiste mensen om je heen hebt. Dat het thuis niet pluis is of dat je ruzie hebt. Of dat je je werk, baas, collega’s of studie al tijden verschrikkelijk vindt.
Als je omgeving niet klopt, gaat dat vreten. Met eetbuien tot gevolg.
Zie eetbuien vanaf nu als kanarie
Mocht je de komende tijd eetbuien hebben, zie ze dan als kanarie. Stop met jezelf op je kop geven of nog meer focus leggen op perfect moeten eten.
Besteed in plaats daarvan aandacht aan onderzoeken wat die kanarie of eetbui jou wil zeggen.
Waar willen de eetbuien jou bewust van maken? Wat is er niet naar je zin in je omgeving? Wat zorgt voor die overvoering? En wat kom jij tekort? De antwoorden maken je bewust van je werkelijke behoeftes. En daaraan werken levert je veel meer op dan een eetbui.
Wat zegt mijn kanarie over mijn oude eetbuien?
Als voorbeeld denk ik denk terug aan de tijd dat ik zelf eetbuien had. Wat zou mijn kanarie daarvan hebben gezegd? Wat was het werkelijke probleem? Interessant om daar nu, zoveel jaar later, bij stil te staan vanuit deze kanarie-metafoor.
Bij mij waren het vooral elementen uit de eerste twee categorieën: ondervoed en overvoerd zijn.
Aan de ene kant at ik echt te weinig. Logisch dat ik daardoor fysieke eetbuien kreeg.
Daarnaast was ik overvoerd. Ik werkte full time, deed een volledige HBO-opleiding in de avonduren en probeerde ook sociaal nog mee te komen. Een mission impossible als ik het nu zo bekijk.
Tot slot was ik ook een tijdlang ondervoed op het gebied van interessant werk doordat er nauwelijks banen waren toen ik op de arbeidsmarkt kwam. Vanaf het moment dat ik én voldoende ging eten én een echt leuke baan vond, kon ik de eetbuien loslaten. Pas toen was ik volledig en in balans gevoed.
Wat willen jouw eetbuien je eigenlijk zeggen? Wat zegt jouw innerlijke kanarie hiervan?
Leuk als je laat weten wat je ontdekt.
De kanarie nodigt ons dan eigenlijk uit te leren omgaan met teleurstelling en dan maar je eigen BFF zijn. Niet hetzelfde als de aandacht van die toffe man, niet hetzelfde als een eetbui. Wel vrijheid gevend en een beter gevoel over onszelf dan een eetbui. Zie ook ‘Afscheid van mijn eetstoornis’ hoe ik ermee om heb leren gaan.
Charlie
Sterkte en liefs de komende tijd. Ik hoop dat het steeds weer wat beter wordt voor jullie allebei.